måndag 24 november 2014

Sharon Bolton skriver spänning på hög nivå

Vill ni läsa en riktigt bra och spännande serie så prova Sharon Boltons serie om Lacey Flint. Fyra böcker har det hitintills blivit: Nu ser du mig; Livrädd; Odödlig och så den senaste som jag väljer att blogga om En mörk och förvriden flod och jag skulle gärna låna allihop igen och läsa om dem från början. Det ryms spänning, hemligheter och författarens sätta att skriva avslöjar ledtrådar som ändrar allt jag tänkt ut och tror om det tidigare händelseförloppet och vem som är mördaren. Det jag läst skulle jag behöva fundera över igen i detta nya ljus. Men det är så spännande att jag inte tar mig tid utan bara vill läsa vidare. Bolton överraskar mig om och om igen.

I denna bok arbetar Lacey för flodpolisen och bor på en båt i närheten av Themsen. Men någon iakttar henne, någon som säkerligen inte vill henne väl, eller? Hon är inte riktigt som alla andra Lacey utan av en alldeles egen sort med många hemligheter och rädslor. Simma i floden är en av hennes egenheter och något hon inte vill avslöja för sina kollegor att hon gör. Så hittar Lacey ett lik på en av sina simturer i Themsen. Liket är en ung kvinna men hur har hon dött och varför? Finns det fler lik? Lacey engagerar sig i fallet. Samtidigt gör Lacey en ny bekantskap, Thessa, som givetvis är mer involverad i det kommande händelseförloppet än bara en ny vän… Parallellt får vi även följa Pari som är instängd i ett hus vid Themsen, Laceys förra chef Dana och några fler. De kommer till tals i olika kapitel och ibland i samma.

Jag har läst alla böcker vi har av Bolton på svenska och alla är lika bra. Bloggade om Ond skörd 2013.
/Liselott

fredag 14 november 2014

Stil & skönhet i ett bedagat Italien


Känner du för vemod kombinerat med lyx och livsleda? Eller estetik som bygger symmetri, kameraåkningar och vackra människor placerade på kända platser i Rom så kika gärna på Den stora skönheten i regi av Paolo Sorentino. Det börjar med att kyrkklockan slår, för varje klämtning ett scenbyte. Någon som svalkar sig, ligger på en bänk, läser tidningen: romarna. En som bor i Rom sedan drygt fyrtio år är Jeb Gambardella. Då när han var ny i Rom skrev han romanen han är känd för, sedan dess har det inte blivit fler böcker. Istället har han festat, idag är playboyen Jeb blasé.

Jebs hushållerska håller efter hans drickande, han inser själv att det inte går att hålla på som förr. Både kroppen och själen reagerar. En tomhet har smugit sig på och därmed eftertanken. Jag behöver inte göra saker jag inte längre vill säger han när han en natt lämnar en vacker kvinna. Trots att Jeb bjuder på fest i sin överdådiga terasslägenhet med massor av partysugna människor så lämnar han. Han går iväg, tänder en cigarett och tänker tillbaka på när han en gång i tiden kunde uppskatta det vackra, den stora skönheten. När Jeb försöker formulera sin själsnöd till en kardinal, blir denne distraherad av en (annan) vacker kvinna. Och Jeb vandrar vidare.

Det jag ser är ett Rom som inte är igenkorkat med bilar, här hör man fontänerna och fotstegen mot stenläggningen. Filmen igenom vimlar av vackra lättklädda kvinnor, till skillnad mot männen som genomgående bär kostym. Det är som om vi vore fast i ett låtsasland. Bakgrunderna och scenerna är utvalda med omsorg, de är ofta filmade i gryning eller solnedgång. Eskapism i ett sargat land?

Det finns referenser för cineasten, den Romfrälste och för den som följt händelserna i Italien på senare år. En scen som tydligt ger ett tjyvnyp mot den ohejdade fåfängan är väntrummet fullt med män och kvinnor i en fashionabel salong. Här väntar man på att få sin botoxbehandling, numret ropas upp och sprutan lyfts. Alla ängslas åldrandet och verkar bearbeta sin kropp med kniv eller silikon.

Jeb befinner sig mitt i det vackra men fylls av vemod. Kroppen är inte som förr och vänner dör. Festen verkar vara slut men än kan han njuta en dans. Trots bikten blir jag störd av en viss gubbighet. Det finns en antydan till vettiga samtal mellan man och kvinna men de är få. En känga mot Berlosconikulturen?

Men Den stora skönheten är nerlusad med priser för foto, regi, kostym, scenografi, skådespel mm. Så om du kan förbise mina reservationer, se gärna denna grandiosa film med bra ljud på en stor skärm om du har möjlighet. "Volare åh åh åh"
/Annika

Reservera Den stora skönheten i bibliotekets katalog

fredag 7 november 2014

och sen Paulette

En liten pärla i bokfloden som engagerade mig under några timmar en regnig höstdag var och sen Paulette av Barbara Constantine. Den berättar om Ferdinand som bor i ett stort hus utan för en fransk småstad. Änklingen Ferdinand har precis blivit dubbelt ensam sedan även sonen och dennes familj lämnat gården och flyttat in till byn. Ferdinands relation till sonen och svärdottern är inte den bästa men han saknar barnbarnen desto mer.

En räcka omständigheter gör att Ferdinand tittar in till sin granne. En granne han inte bytt många ord med sedan hon flyttade in för några år sedan. Men efter att sett hur spartanskt hon bor och att det regnar in erbjuder han henne att flytta in till honom medan taket renoveras. Sagt och tämligen handfast gjort snart är Marceline och Ferdinand kombos. När den första väl flyttat in i hans stora hus och väldigt tomma hus dröjer det inte länge förrän Ferdinand märker att det finns fler som behöver någonstans att bo...

En bok som rymmer mycket. Vänskap, sorg, ensamhet, hemligheter och rädslor och det svåra att leva ihop med andra. En perfekt bok när mörkret nu sänker sig allt tidigare om kvällarna.

/Liselott