fredag 29 maj 2015

Mord i Notre-Dame

Lite mystisk var den allt Alexis Ragougneaus debutroman tillika deckaren Madonnan i Notre-DameEn plågad präst (Fader Kern) är den som inte kan låta bli att undersöka varför en unga kvinna mördats i Notre-Dame. Polisen lägger nämligen snabbt ner fallet då den de misstänker begår självmord. För deras del är fallet löst men fader Kern kan inte släppa det. Det börjar med att uteliggaren Kristof berättar vad han sett.
 
Författaren har arbetat i katedralen där mordet sker och det är kanske då han fick idén till hela historien. Han lyckas i alla fall befolka den med ett gäng udda människor och få med de vilsna själar som har katedralen som sin hemma arena, de som alltid är där. Det är också de som har avgörande roller i berättelsen. När jag tänker efter känns de flesta personer som är med i berättelsen ganska mörka. De är tyngda av sorg, elände eller knäckta av livet men försöker hitta sin väg för att överleva eller få ett bättre liv. Jag skulle vilja veta mer om personerna. Jag blir nyfiken på dem. Synd jag inte får följa dem mer.

Tyvärr är det något som skaver i berättelsen. Men om det är författarens vana att skriva pjäser som lyser igenom eller för att det är hans debut roman vet jag inte. Sammantaget ändå en bra och spännande deckare som skiljer sig från main-streamdeckarna.


/Liselott

fredag 22 maj 2015

Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

Åh så härligt att slå upp denna bok och läsa. Hundra omistliga ting av Lucy Dillon, hennes  femte bok på svenska. Jag visste att slutet skulle bli lyckligt hur många svårigheter huvudpersonen än råkade ut för och jag anade snart vem som hon borde bli kär i. Frågan vara bara om jag hade rätt…

Ett äktenskap tar slut och där sitter Gina i en lägenhet fylld av flyttkartonger med prylar från sitt liv. Hon som alltid varit en samlare och sparare bestämmer sig snabbt för att nästan allt ska bort. Efter devisen att 100 saker får sparas sätter hon igång. Öppnar kartonger, funderar och minns. Samtidigt rullar skilsmässoprocessen vidare och jobba måste hon också. Smärta, längtan, förlåtelse, vänskap, humor, allvar och kärlek – här finns allt.Till er som brukar läsa Dillons böcker kan jag meddela att det var en hund med också. 

Senare på natten var boken slut. Den gick helt inte att lägga ifrån sig. Och jo, det gick precis som jag trodde.

/Liselott


fredag 15 maj 2015

Winterson skriver om häxor i Skymningsporten

Den här gången har hon lyckats skriva en riktig bladvändare Jeanette Winterson. Inte så lång men ändå väldigt innehållsrik. Till grund ligger verkliga händelser, häxprocesserna i Lancashire 1612. Allt dokumenterat när det hände av juristen Thomas Potts. Boken finns att läsa på nätet för den intresserade. Det finns lite att läsa på engelska Wikipedia om händelserna. Winterson skriver i sitt förord att alla platser och personer som är med i boken är verkliga. Men som författare har hon tagit sig friheter med deras motiv och metod. Hon väver ihop en nästan makalös historia. Mörker, kärlek, besatthet och avundsjuka varvat med otäcka beskrivningar av häxornas bedrifter och deras fängelse.

Jag tycker att det är väldigt roligt att jag känner igen namn och platser från en av mina favoritserier om Väktarlärlingen Tom skriven av Delaney. Där rör det sig om en väktare som ska skydda vanligt folk från oknytt och häxor. Malkin, Pendel, det finns med en häxa som heter Alice (liksom i Wintersons bok) och om jag inte minns fel så utspelar sig mycket i Lancashire…

Alice är, får jag kanske förklara, huvudpersonen i Skymningsporten. Traktens rikaste kvinna men utan man. Hur har hon egentligen fått tag i sina pengar? Stark, modig och ser ung ut fast hon borde vara gammal. Dessutom vågar hon ta parti för de svaga. Allt detta sammantaget gör att andra ser snett på henne. Är hon kanske en häxa? En räcka händelser ställer allt på sin spets för Alice och vi får ta del av hennes historia.

Jag tycker Winterson bjuder på en bra, fascinerande och spännande berättelse. Men försök att avstå från att ha förväntningar på hur den ska vara och vad den ska innehålla. Men det är väl så jag borde vara inför alla böcker jag börjar läsa…

/Liselott


onsdag 6 maj 2015

Meningen med jobbet

Stephan Mendel-Enk är en favorit sedan jag läste boken Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet, som var en ögonöppnare. Tyckte om hans analysförmåga och annorlunda infallsvinklar. Hans förra bok Tre apor handlade om en ung killes uppväxt i en judisk familj i Göteborg på 80-talet. Och nu har han tagit sig an arbetslivet, trodde jag av titeln att döma, Meningen med jobbet - noveller. Förväntningar fanns alltså, dessutom står det humortexter på omslaget. Men förväntningarna kommer lite på skam. Det är en salig blandning av texter, ofta skruvade. Jag kastas omilt mellan småabsurda scener om både arbete och relationer. Mendel- Enk vrider och knuffar på invanda föreställningar och kombinerar hej vilt. Eller vad sägs om en militant mattant som som har snudd på världsrykte vars livsuppgift blivit att spana efter det riktiga namnet på rätten biff Stroganoff?

Noveller och noveller förresten. Vissa känns mer som krönikor en del skulle göra sig bra som stand-up, raljerande som de är. Mendel-Enk driver också med de kulturer som kan utvecklas i en tjänstemannamiljö, även kravet på att kunna kommunicera, inklusive olika undertexter. Den självbespeglande medelklassen får sig också en rejäl släng av sleven. Det är urbant och sarkastiskt som texten om kulturjournalistens vedermödor. Här kan vi verkligen snacka om i-landsproblem.

En del av texterna i novellsamlingen Meningen med jobbet handlar verkligen om vissa arbetsplatser idag och vad vi gör där, också hur osynliga strukturer påverkar oss. Men det verkar mer som om Stephan Mendel-Enk velat syna den moderna medelålders människan i sömmarna och den miljö hon befinner sig i än själva arbetsplatserna. Ibland är det kul, ibland bara ansträngt. Lite besviken är jag allt.

/Annika

Reservera Meningen med jobbet i bibliotekets katalog