onsdag 29 juni 2016

Sjuka själar

En kvinna försvinner spårlöst. Ytterligare några månader senare försvinner Fanny och efter ytterligare ett år försvinner även Lukas.
Gemensamt för de tre försvinnandena är att några dagar innan de försvann brann ett träd på deras tomter. Något de inte hade gemensamt, är att Lukas kom tillbaka.
Han hittas en morgon medvetslös på en lekpark med svåra skallskador. De försvunna kvinnornas familjers förhoppningar att få veta vad som kan ha hänt slås dock i kras när det visar sig att Lukas inte minns något ifrån hans försvinnande. Faktum är att han inte minns någonting från ett år innan han försvinner fram till dess att han vaknar upp på sjukhuset.

Det har nu gått 10 år sedan Lukas hittades och han är för första gången tillbaka i sin hemstad igen, fast besluten om att ta reda på vad som egentligen hände honom och Fanny.
Lukas börjar riva upp gamla sår och märker snart att han är på samma spår som han var för tio år sedan, innan hans försvinnande.
Det är som om någonting åter igen har vaknat till liv och saker börjar hända i staden. Så brinner det i ännu ett träd…

Sjuka själar marknadsförs som Kristina Ohlssons första skräckroman och visst var den spännande, bitvis lite obehaglig. Själv skulle jag nog kallade den för en thriller. Skillnaden från en deckare är kanske att det inte är poliserna som löser mysteriet, deras roll verkar mest vara att missa bevis och att strunta i att höra vittnen.
Boken var som sagt spännande och man är inte helt säker på vem som är gärningsmannen förrän på de sista sidorna. Perfekt sommarläsning! 

/Caroline

onsdag 22 juni 2016

Daggerspell - början på en serie.


Den första delen i sagan om Deverry, Daggerspell, börjar med en lektion i uttal. Det finns någonting i språket som påminner väldigt mycket om Kymriska, det walesiska originalspråket med alla konsonanterna. Kerr beskriver även språket som neo-Gaeliska och säger att det är besläktat med Kymriska och andra äldre språk från de brittiska öarna.

När man kommit förbi detta är boken en trivsam, om än lite förvirrande, berättelse om återfödelse, ödesbestämda händelser och småknytt. För mig tog det lite tid att faktiskt komma in i berättelsen, och det blir inte lättare av att man hela tiden hoppar fram och tillbaka i tidsåldrarna, men när alla bitarna väl föll på plats så började jag känna igen mönster och beteenden hos de olika nyckelpersonerna.

I centrum av handlingen finner vi Nevyn, en åldrig helare som reser runt och hjälper fattiga som rika med sina örter och sitt läkekunnande. Hans historia är troligen den sorgligaste i hela boken, men samtidigt är det också tack vare honom som jag kommer att fortsätta med serien. Nevyn är seriens Gandalf, han är den där kufiska gubben som alltid hjälper till, vet mer än alla andra och ändå inte beter sig högtravande eller despotiskt.

Katharine Kerr har ett sätt att beskriva hur handlingar kan påverka en persons öde som gör att boken blir både mer klurig och mer lockande. Om en person gör något som går rakt emot det som ödet hade tänkt, så kommer den personen att vara tvungen att rätta till felet i nästa liv, eller nästa igen. Poängen är att en person inte släpps fri förrän den uppfyllt sitt syfte, inte ens döden är ett hinder i en värld där återfödelse är ett faktum.

Personligen kommer jag fortsätta med serien, jag lånar hem del två under min semester. Jag rekommenderar den till personer som gillar ödestyngda fantasyserier, boken finns både på engelska och svenska (den svenska versionen heter Silverdolken), men vill du ha den svenska versionen så får vi reservera den från filialerna i Bräkne-Hoby eller Listerby. Den engelska versionen finns på stadsbiblioteket.


/Andreas

torsdag 16 juni 2016

Parfymsamlaren

London våren 1955. Grace vaknar med ett ryck ur en mardröm. Hon borde gjort sig i ordning för länge sedan. Det är mycket Grace borde. Frottera sig med andra fruar, ordna middagar, vårda sitt utseende och på andra sätt hjälpa sin man till en bättre position i samhället. Men Grace är inte intresserad av det. Nygift efter en stormande förälskelse men ändå inte lycklig istället är hon otillfredsställd, uttråkad och olycklig. Då får hon ett brev som måste kommit fel. Hon ärver en dam i Paris, Eva d´Orsey. En dam hon aldrig har hört talas om. Flygbiljetten är betald och advokatfirman väntar på henne. Med tanke på situationen hemma bestämmer hon sig för att åka. Om inte annat för att reda upp arvet. Om hon nu är rätt arvtagare vem är kvinnan? Varför låter hon Grace ärva?

Grace sökande efter svaret på vem Eva är blir inte alldeles enkelt. Varvat med denna får vi historien om Eva. Från det att hon som 14-åring började arbeta på ett hotell i New York tills hon dör ensam i en lägenhet i Paris. Parfymsamlaren är engagerade och bra, timmarna gick fort när jag började läsa. Jag gillar de olika miljöerna Kathleen Tessaro målar upp. Hur parfymsamlandet kommer in i bilden låter jag er själva ta reda på. Men bara den delen i historien är sinnlig och fantastisk.

/Liselott

torsdag 9 juni 2016

Lyckliga människor läser och dricker kaffe

Diane driver ett bokhandelskafé som heter Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Just nu är hon varken lycklig eller läsande. Diane sörjer sin femåriga dotter och make som dog i en bilolycka. Men hon har en som tar hand om henne, Félix, hennes omtänksamme men påstridiga anställde i kaféet. Till slut står han inte ut med att hon använder sin lägenhet som bunker och vägrar att ta del av omvärlden. Hans plan är en resa som verkar inkludera party och solsemester. Det låter fruktansvärt i Dianes öron. Istället lyckas hon ta ett eget beslut och hyr en stuga på Irländska landsbygden på obestämd tid. Kanske kan hon få sörja ifred där utan Félix påträngande omsorger. 

Från Paris till en ödslig strand blir ett rejält miljöombyte. Hade det inte varit för den oartiga, stela och avvisande grannen kunde Diane varit hyfsat nöjd med sin tillvaro. Hon beblandar sig inte mer än nödvändigt med lokalbefolkningen. Men den där grannen han irriterar henne något så makalöst och verkar där till ganska arg… Som läsare anar jag att det här kan bli intressant! Och det blir det. Invecklat, känslosamt och härligt mysigt. Jag småfnissar åt deras ordväxlingar. 

Det var en riktigt go och härlig bok Agnès Martin-Lugand skrivit. Den rymmer Dianes bottenlösa sorg men också en möjlig väg ut ur sorgen och tillbaka till livet. Boken heter just Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Bara titeln gjorde sitt till att jag såklart måste låna hem den. 

/Liselott 

onsdag 1 juni 2016

Det lilla bageriet på strandpromenaden

Nu har jag smaskat i mig en god bok igen. Ordvalet är delvis genomtänkt för huvudpersonen Polly är en hejare på att baka bröd och boken heter Det lilla bageriet på strandpromenaden. En bok som är perfekt i hängmattan i sommar. Det börjar med katastrof när Pollys och maken Chris företag försätts i konkurs. Inga pengar, inget boende och inget jobb. Då hamnar Polly på en ö längs Cornwalls kust som är härligt otillgänglig stora delar av dygnet, tidvattnet styr när vägen in till fastlandet går att köra på. Berättelsen börjar mörkt men snart introduceras den ene mannen efter den andra och jag börjar fundera över vem hon ska bli kär i (för det är klart att hon ska bli det). Dessförinnan tar Polly hand om en skadad lunnefågel som är ett charmigt inslag i handlingen. En folkilsken tant som verkar har monopol på brödbakandet på ön sätter krydda på berättelsen.

Detta är en bok jag kommer att le åt varenda gång jag plockar fram den för att tipsa om den. Och se Jenny Colgan har skrivit en uppföljare som redan kommit! Den heter Sommar på strandpromenaden.

/Liselott