torsdag 25 augusti 2016

Berättelsen om Narnia

När jag var en grabb på runt 10-11 år så hittade jag i mitt skolbibliotek en bok som hette Min morbror trollkarlen. Detta var på vårterminen och under det gångna vinterlovet hade SVT visat serien Narnia på vinterlovsmorgon.
När jag förstod att det handlade om samma värld blev jag nyfiken. Min bibliotekarie sa att det var en lite läskig bok och var inte helt säker på om jag skulle få låna den, så naturligtvis blev jag nu smått besatt av boken. Efter lite diskussion med min lärare gick hon med på att jag fick låna boken och från sida 1 var jag fast. Sedan den dagen har jag varit en fantasy-läsare framför all annan litteratur.

Så det var lite av en resa i minnets alléer när jag häromveckan läste om denna fantastiska lilla bok skriven av C. S. Lewis. Min morbror trollkarlen är en fristående början av sagan om landet Narnia, lite grann som Bilbo är en fristående början av Sagan om Ringen. Men där Tolkiens språk lätt blir svävande och lite komplicerat, håller sig Lewis till ett språk som tilltalar en yngre publik. Det här är en fantastisk port in i sagornas värld.

Boken handlar om pojken Digory, hans morbror Andrew och moster Letty, och flickan Polly. Digorys morbror Andrew är en kufisk figur med ett hemligt kontor högst upp i huset där de bor. När så barnen under en upptäcktsfärd råkar kliva in i det förbjudna kontoret börjar ett äventyr som de aldrig ska glömma. Under resans gång kommer de att träffa ett magiskt lejon, hitta boten mot en fruktansvärd sjukdom och till slut bygga det magiska klädskåp som barnen Peter, Susan, Edmund och Lucy upptäcker flera år senare. Det är även i den här boken som vi får reda på hur det kommer sig att det står en gatlampa mitt i skogen i Narnia.

Om du har barn i upptäckaråldern som gillar böcker som Mio, min Mio eller Skattkammarön så skulle serien om landet Narnia med största sannolikhet kunna passa. Det är även en väldigt mysig serie att ha vid högläsning.

Ska jag vara ärlig så är den lika bra idag som den var första gången jag läste den, i all sin enkelhet./Andreas

lördag 20 augusti 2016

Vi

Kim Thúy har kommit med en ny bok. Den heter Vi och handlar om barnet, dottern och kvinnan Vi. Det är som att komma in i en mysig bubbla att läsa Thúys böcker. Genom korta berättelser för hon mig genom Vietnams 1900-talshistoria med utgångspunkt från de som Vi på något sätt kommer i kontakt med eller genom henne själv. Hennes farföräldrar, föräldrar, tjänare, vänner, bröder etc. De stora händelserna som krig, flykt, liv i exil och det lilla i relationerna mellan människor, matlagning eller den årliga utflykten till havet.

Samtidigt som bubblan är mysig och kärleken löper som en tråd genom berättelsen är det hjärtskärande, hemskt och drabbande. Boken tar slut alldeles för fort…Men ändå har jag fått uppleva otroligt mycket.

För att gå en känsla för hur Kim Thúy skriver kan ni även läsa det jag skrev om hennes första bok Ru.

/Liselott

tisdag 16 augusti 2016

Familjen jag hade

En fascinerande bok om människor och de val de gör vid olika tillfällen. Antingen de är genomtänkta, egoistiska, snabba eller gjorda med tanke på andras åsikter. Boken är Familjen jag hade skriven av Bill Clegg. 

Det skulle bli bröllop, Junes dotter skulle gifta sig. Men istället skedde en brand natten innan bröllopet och hela Junes familj försvann. June förlorade sin sambo Luke, sin fd man, sin dotter Lolly och dotterns blivande man. June är en av de personer allt cirklar kring men snart försvinner hon bort i en bil. Lydia är den andra som har stor plats i berättelsen, mor till Luke men jämngammal med June. Båda hade nyligen återknutit kontakten med sina barn och nu är de borta. Hur klara de denna sorg, denna lycka som förvandlas till intet?

Människor i olika åldrar berättar om branden, om de som dog och sina tankar om henne som överlevde och om sig själva. Alltid utgår de från sig själva och sin relation till händelsen eller de inblandade. Alla är de viktiga i berättelsen, för händelser som skett eller för hur de påverkar framtiden.  Vad händer precis efter, när det gått en månad eller två. Vi får återberättat händelser som ledde fram till beslut som togs, ord som sägs och kanske ångras. Det är många berättelser och många trådar och jag får vara uppmärksam för att förstå den väv av händelser som så sakteliga växer fram. Hur kan Junes och Lydias framtid tänkas bli? Berättelsen rymmer mycket att fundera över, en bok och människor som finns kvar efter jag stängt igen den. Jag är inte förvånad att den blivit nominerad till priser som Man booker prize och National Book Award.

/Liselott 

onsdag 10 augusti 2016

The Dresden Files: Storm Front. Av Jim Butcher

Harry Blackstone Copperfield Dresden, trollkarl, jobbar som detektiv i Chicago. Han finns till och med i gula sidorna, under ”W” för ”Wizard”. Så vitt han själv vet är han den enda praktiserande trollkarlen som jobbar som detektiv och dessutom helt öppet benämner sig som trollkarl. Men människor vill ju egentligen inte veta om det övernaturliga, så de vanligaste telefonsamtalen är från folk som undrar om annonsen är något slags skämt.

Jim Butcher har skapat en helt fantastisk värld mitt i Chicago med sin serie om Harry Dresden, The Dresden Files. Första gången jag kom i kontakt med protagonisten var faktiskt genom en TV-serie som är löst baserad på böckerna. När jag senare fick reda på att det fanns böcker om galningen Dresden så tog det inte lång tid innan jag gick in i bokslukarläge. Om du gillar den här typen av litteratur så är det väldigt svårt att släppa böckerna. Butcher blandar glatt noir-deckare med fantasy och smaksätter med en nypa Warner Bros tecknade serier, vilket leder till en säregen typ av litteratur där man oftast sitter med ett leende på läpparna på grund av den lätta tonen, men där timmarna bara flyger iväg eftersom böckerna griper tag i läsaren och inte släpper taget förrän på sista sidan.

I den första boken, Storm Front, möter vi en näst intill pank Harry Dresden som i huvudsak livnär sig på att vara polisens övernaturliga konsult, tack vare Karrin Murphy som leder SI (Special Investigations). De flesta poliser fnyser åt Dresdens påstådda trolldom och avfärdar honom som en charlatan, men SI har till uppgift att utreda brotten som ingen annan avdelning vill hantera, de som inte riktigt går att förklara och de som inte ger någon publicitet. I den första kategorin passar Dresdens speciella yrkeskunnande väldigt bra när det gäller att hitta förövarna och ta reda på vad som egentligen hände.
Just den här gången har det begåtts mord i Chicago som inte har någon naturlig förklaring, och Murphy vänder sig därför till sin lokala trollkarl för att lösa mysteriet. De kastas in i en jakt på mörka krafter och kallblodiga mördare som kommer att ha konsekvenser mer långtgående än någon kan förutse. Att Dresden dessutom officiellt är den enda praktiserande trollkarlen i Chicago, vilket gör honom till en misstänkt i trollkarlscirklarna, gör inte saken bättre.

Jag har en… överenskommelse… med min lillebror. Varje år när det kommit ut en ny Dresden-bok så får han den i julklapp, och varje år på juldagen (när han läst ut den) så får jag låna den av honom. Personligen är jag fullständigt såld på serien, och jag är jätteglad att meddela att den första boken finns i vår katalog. Du kan reservera den via vår hemsida.
Det finns dock ett litet aber, och det är att boken inte publicerats på svenska. Så om du vill läsa denna underbara fantasy-serie så får det bli på engelska. Kan du överkomma detta hinder så tror jag inte att du kommer bli besviken./Andreas

onsdag 3 augusti 2016

Spännande triolgi: Sveket, Sammansvärjningen, Slutet.

I sfärerna lever de omhändertagna. Varmt, skyddat, får precis att äta vad de behöver, läkarvård när det är nödvändigt. Går pulsen upp för mycket ombeds de lugna ner sig. Ständigt övervakade. Men de lärs också upp, de bästa har en chans att gå långt, bli någon att räkna med. Ria är en av dem. En av de mer fascinerande ämnena på schemat tycker jag är att lära sig kontrollera vad man visar utåt, påverka människor med av sin mimik, kroppshållning och vad man säger. 

Utanför sfärerna lever primitiva folkgrupper som människorna i sfärerna måste skydda sig från. Men så inser Ria att något inte stämmer. Det viskas i korridoren och hon råkar höra ett hemligt möte. Något är fel. När Ria tillsammans med en grupp elever lämnar sfären för en resa sker något oväntat.


Detta är början på en trilogi i en dystopisk framtid någonstans i världen. Vad som riktigt har hänt, vad det är för konspiration och vilka hemligheter som döljs tar hela de tre böckerna att ta reda på. Ursula Poznanski har återigen lyckats fängsla mig. Det är spännande, nervpirrande, fascinerande och överraskande. Inget är enkelt, svart eller vitt, vän eller fiende. Något för alla åldrar att fascineras av. Lyckliga ni som kan läsa alla tre delarna i ett sträck…

/Liselott

Alla delarna i biblioteket katalog. De heter Sveket, Sammansvärjningen och Slutet.