onsdag 28 september 2016

Elva dagar i Berlin

Efter ett tips från en låntagare bänkade jag mig med Håkan Nessers bok Elva dagar i Berlin. Början var riktigt bra. Svår att lägga ifrån sig när huvudpersonerna i boken introduceras. Nesser har en härlig ton när han berättar om Arne som på sin fars dödsbädd får ett uppdrag. Sök upp din mamma och överlämna ett paket. Mamman som inte alls är död som fadern sagt utan förlöpte hemmet med en annan man… 

Arne, som sedan en olycka i barndomen inte är så självgående, känner sitt ansvar och beger sig på egenhand till Berlin där modern senast bodde. Tyska kan han inte heller utöver de få fraser han lärt in inför resan… Som gjort för problem och det blir det. 

Utöver Arne introduceras även en professor som vill hämta hem sin älskade från de döda och en tysk flicka som älskar Bröderna Lejonhjärta till den milda grad att hon lär sig svenska. Alla möts de i Berlin under de elva dagar Arne är där. Sannolika och mindre sannolika händelser radar Nesser upp i denna saga. Någonstans på mitten när Arne vandrar på Berlins gator går det lite trögare för mig att läsa, men så tar berättelsen fart igen. När boken är slut är jag riktigt mysnöjd med den. Väva en historia är han bra på Nesser! 

/Liselott

Boken finns att låna för att läsa som vanlig bok, med stor stil eller på skärm och lyssna på som cd-ljudbok. Boka ditt ex här.

tisdag 20 september 2016

Mustang


Mustang är en flerfaldigt belönad franskturkiskt drama av regissören Deniz Gonzo Ergûen.

Fem föräldralösa systrar växer upp i en liten turkisk by vid svarta havet tillsammans med sin mormor och morbror. Levnadsglada, fantasifulla och vilda lever de ett sorglöst liv. Detta börja anses som opassande och mormodern får besöka av byns kvinnor som menar på att det är dags att strama åt tyglarna och se till att flickorna inte förlorar sin heder och drar vanära över familjen. Mer och mer dras deras frihet in. Systrarna ska tämjas till att följa de religiösa reglerna och traditionerna. Blickarna mellan systrarna när de får en lektion i hur man lagar turkisk husmanskost är blytunga.

Det stora vackra huset som de bor i liknar alltmer ett fängelse I slutet av filmen är det med ett pickande hjärta jag följer de två kvarvarande flickornas flykt från hus och by till drömmarnas Istanbul.

Trots det allvarsamma ämnet är filmen både humoristisk och charmig. Vackert filmad och karismatiska skådespelare gör den till 97 sevärda minuter./ Karin Asplund

Reservera filmen på Ronneby biblioteks hemsida!

onsdag 14 september 2016

Jonathan bortom all kontroll

Meg Rosoff var den som i år förärades världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne. Läs mer omdet här. Jag vill minnas att jag läst den av hennes böcker som först översattes till svenska: Så har jag det nu. Men det är så pass länge sedan (2005 kom den) att jag inte minns den så väl, men jag får en bra känsla när jag tittar på omslaget. Fyra andra böcker av henne finns översatt till svenska. Den som vill träffa henne kan göra det på Bokmässan i Göteborg senare i september.

Nu har hon skrivit en ny bok, mer riktad till vuxna, som heter Jonathan bortom all kontroll. Och ja, Jonathan hamnar verkligen bortom all kontroll.
Var börjar det? Kanske när han får ansvar för broderns hundar. För hur vet man att hundar mår bra och är nöjda? De ser ut att vilja något mer. Dessutom ser de på honom som att han inte borde vara nöjd med sitt liv. Han har väl inget dåligt liv?Han bor ju ändå i New York, även om jobbet inte är utvecklande för fem öre och han kan vilken dag som helst kan bli uppsagd från lägenheten. Men efter att har sett hur hundarna tittar på honom och sedan konfererar sinsemellan… Är hans liv så bra som han vill tro?

Det är när flickvännen (som jobbar åt en bröllopsfirma) får chansen till ett gratis-live-på-nätet-bröllop som saker och ting börjar gå riktigt snett. Han älskar att flickvännen är en ordningsam och lugn tjej till skillnad från honom själv. Men vill han verkligen gifta sig med henne? Samtidigt funderar Jonathan för sig själv: om man sa ja till saker man var livrädd för skulle kanske livet byta riktning, öppna sig, bli spännande. Så sagt och bestämt, gratis-live-på-nätet-bröllopet planeras...Det är också då orden börjar komma ut fel ur Jonathans mun, bröllop blir begravning...

Relationen hundarna och Jonathan emellan är så härligt skildrad. Meg Rosoff lyfter fram vilket uttryck funderingarna över om man är nöjd med det liv man lever kan ta. Särskilt när en så fantasirik och drömmande hjärna som Jonathan har är inblandad. Hur vet man vad man vill i livet? Vad som är rätt och att göra och fel? Boken är inte lätt att beskriva men rolig, fantasirik, absurd, mysig och tankeväckande. Den får mig verkligen att vilja läsa Rosoffs andra böcker.

/Liselott


onsdag 7 september 2016

Sanningen om Alice

Katherine Webb kommer nu med sin fjärde bok på svenska. Hon skriver bara bättre och bättre. Förra boken En sång från havet tyckte jag var den bästa hon skrivit hitintills. Sanningen om Alice som den nya heter är ännu bättre!

Rachel ska gifta sig och hennes make verkar vara förälskad i henne. Hon hoppas att hennes egna känslor också ska utvecklas till kärlek för honom. Hon behöver inte längre arbeta som guvernant utan får ett eget hem. Men inget blir som hon tänkt sig. Delvis på grund av makens förväntningar på henne inte infrias och hans sätt att leva. Men också för att hon inte kan låta bli att engagera sig i andra människor. För så klart finns här en gåta som ska lösas. Sanningen om den försvunna Alice. Tjänsteflickan Starling misstänker Jonathan Allen för att ha mördat hennes älskade matmor Alice men hon saknar bevis. Rachel försöker hjälpa henne genom att nästla sig in hos Jonathan. Men vem gömmer vilka hemligheter? Vem kan Rachel lita på?  

Berättelsen utspelas till störst del 1821 men med tillbaka blickar tills Starlings tid tillsammans med Alice. Jag gillar boken delvis för att den har en ton av mörker i sig. Både i miljöerna personerna rör sig i, Baths bakgator och krogar, men även för att människorna i sig gömmer hemligheter. Det är otroligt spännande och samtidigt intressant. Tjock är den också så den räcker länge!

Liselott


lördag 3 september 2016

De föräldralösa

Föräldralösa barn vilket liv får de? I USA mellan åren 1854 och 1929 sätts över 200 000 föräldralösa barn på tåg för att skeppas till andra städer än t ex New York och förhoppningsvis bli en del av en familj. Många var inte så tursamma utan blev i princip drängar och pigor och fick slita hårt. Detta ämne skriver Christina Baker Kline om in sin bok De föräldralösa. 

Men hon utgår från Molly. Ett barn som förlorade sin pappa och mamman kan inte ta hand om henne. Istället har hon flyttats mellan flera familjer. 2011 är hon 17 år och uthärdar livet hos sina senaste fosterföräldrar. Men när hon blir påkommen med att stjäla en bok från biblioteket döms hon till samhällstjänst. 50 timmar att arbeta av och Molly hamnar hos Vivian för att städa ur vinden. Vivian som också är föräldralös och blev det 10 år gammal, 1929. Vivian är en av dem som sattes på ett barntåg. Efter att Molly och Vivian träffats och vartefter lådorna packas upp får vi höra Vivans livsberättelse. Boken är intressant, sorglig och stark och går snabbt att läsa. 

/Liselott