torsdag 29 december 2016

Kall, kall jord

Kall, kall jord den första Sean Duffy-thrillern på svenska utspelar sig på Nordirland i början av 80-talet. Spelplatsen är Belfast med omnejd, Sinn Féin, IRA, Margaret Thatcher, bomber, hungerstrejk och kravaller. Jag såg det på nyheterna då det begav sig men förstod nog aldrig då vad det handlade om. Men nu får jag veta mer. 

Mitt i detta jobbar kriminalinspektör Sean Duffy. Han slipper för det mesta att mota demonstranter för att i stället försöka lösa två mord. Men kolla under bilen för att leta efter bomber måste han var gång han kör iväg… En spännande miljö i en våldsam tid och intrigen är inte den lättaste. Många förkortningar på olika organisationer, maffialiknande verksamhet, hemligheter med mera. Men boken är riktigt bra! Håll utkik efter fler böcker av Adrian McKinty.

/Liselott 

onsdag 28 december 2016

Årets sista boktips - Ensam kvar

Ensam kvar - en dystopi liknande Hungergames/Hungerspelen, fast för vuxna? Ja, det gissade jag på, när jag började läsa den amerikanska debutanten Alexandra Olivas ”psykologiska spänningsroman”. En genre som de flesta förlag nuförtiden verkar vilja sälja in sina böcker som… och ja, det säljer nog. För det lockar många som vill ha fängslande spänning och tempo, men som kanske har tröttnat på mängden blodiga mord som deckarna ofta har.

Men här består spänningen mest i de väl valda avsnitten om nuet – och hur det ska gå – eftersom man som läsare redan vet vad som hänt. Men det vet inte huvudkaraktären!
För i omväxlande kapitel får man följa Zoo här och nu, mitt i en världsomspännande katastrof, som hon som sagt själv inte ens vet om - men också i nedslag i historien som gjorde att hon hamnade just där hon är. Hon är en ung kvinna i sina bästa år som står inför större beslut i livet - lyckligt gift och med planer på att skaffa barn. För att få lite distans och betänketid anmäler hon sig som deltagare i en tv-sänd realityserie som går ut på överlevnad i vildmarken – en synnerligen påkostad historia där olika typer av deltagare ställs mot varandra, med både psykiska och fysiska utmaningar. Allt eftersom tv-sändningarna fortlöper, så befinner hon sig till slut ensam, efter olika typer av tävlingar lagkonstellationerna emellan. Vad hon inte vet är att under tiden, strax efter att hon gett sig iväg på utmaningar på egen hand, så har omvärlden drabbats av en pandemi av oerhörda mått – folk dör som flugor. Men hon fortsätter att tro att allt hör till spelet, att de döda stinkande kropparna är skickligt gjorda dockor, väl utplacerade, som fortsatta utmaningar att övervinna. Hon träffar på en överlevande, i full förvissning om att han är en kameraman med små dolda mikrofoner och inspelningsanordningar, och fortsätter trots hans förklaringar ändå tro att allt bara tillhör spelet, ända tills…
Och när hon till slut har förstått hur allting ligger till… hur ska hon då kunna fortsätta hem för en bekräftelse hon bara inte vill ha?

Det är en stark och berörande historia om mod och styrka, kärlek och ångest. Hur skulle man överleva om man på allvar verkligen var tvungen att lära sig att överleva? Vill man verkligen ens det? Det är ett obehagligt skräckscenario som Oliva skildrar, som ligger lite på lur i allas vår vardag, eftersom ingen vet hur många pandemier världssamfundet klarar att kontrollera… Det här är både läs- och tänkvärt!


/Tuija

onsdag 21 december 2016

Peter May: Entry island

Peter May är tillbaka med en ny bok. Fristående från de övriga i Lewistriologin. Men även här använder han sig av samma berättarteknik och varvar nutid och historia. I nutid kriminalpolis Sime Mackenzie som utreder mordet på en man ute på en ö utanför Canadas kust. Troligen är mannens hustru mördaren men Sime vill inte tro det. Kan inte tro det för på något sätt känner han igen hustrun. Hon är otroligt välbekant. Minnen han förträngt väcks till liv. Samtidigt kämpar han själv. Sover inte om nätterna sedan hans sambo (och arbetskamrat) lämnade honom. Sliten i brist på sömn försöker han tillsammans med sina kollegor klargöra vad som hänt i det ensliga huset på ön. Det går inte bra.

Den historiska delen av berättelsen utspelar sig på en av öarna utanför Skottlands kust. Här möts den fattige pojken och flickan från herrgården och blir kära. Det är hungersnöd och pojkens och hans familj och vänner kämpar för rätten att bo kvar i den by där de sedan generationer bott. Flickans far är den som vill driva bort pojken och övriga i byn så klart ställer det allt på sin spets. Tvångsfördrivning hotar att skilja dem åt. Det är tillräckligt spännande och intressant för att skriva en egen bok om. Men nu varvas historia och nutid och blir berättelsen Entry Island: där ödet väntar

May skriver återigen en bok som är svår att lägga ifrån sig. Där en spännande kriminalhistoria varvas med livet på öarna och naturkrafterna. Mycket bra!


/Liselott

onsdag 14 december 2016

Utan dig av Pernilla Alm

Pernilla Alm, en ny författarbekantskap för mig, som onekligen gav mersmak. Utan dig är författarens andra skönlitterära verk, men känns inte som sådan – å andra sidan förefaller hon vara en synnerligen skrivande person; både krönikor, noveller och en debattbok har hon bakom sig. Och här har hon tagit sig an ett både svårt och tabubelagt ämne, men gör det både nyanserat och lyhört.

Det är livet kring Mikaela vi får följa – hur hon träffar sitt livs kärlek, klättraren Thomas, och därefter deras planer för den gemensamma framtiden som ligger vid deras fötter. Bokstavligen - tills den dag allt vänds på ända och Thomas faller handlöst under en klättring. Han faller så oerhört illa att ingen vet om han kommer att vakna upp ur medvetslösheten, eller i vilket skick han då kommer att vara i. Mikaela faller givetvis ner i ett stort, svart hål – hon vakar vid hans sida dag ut och dag in, varken tänker eller känner, hon lever i ett totalt vacuum medan livet fortgår utanför fönstret. Hon blir dock efter några månader, mot sin vilja, övertalad av en väninna att följa med på en weekendtrip till Barcelona, för lite avkoppling och distans, vilket gör henne oerhört gott. Tills hon plötsligt på flygplatsen på väg tillbaka till Sverige får en plötslig, känslomässig kollaps – hon vänder springande tillbaka, kan inte åka hem till det som inte längre är hennes liv. För det finns ju inte kvar! Av livet med Thomas finns bara ett skal kvar, vad blir det för framtid utav det?

Hon kapar alla band med Sverige och stannar kvar i Barcelona, hankar sig fram hjälpligt, mår fruktansvärt dåligt, men finner slutligen en väg framåt. Och en ny kärlek. Men hans fru rycktes bort ifrån honom i en bilolycka, så hur ska han reagera på det totalt förbjudna hon har gjort – att lämna sin blivande man när han blev ett hjälplöst kolli? Hon bävar för att berätta om sin stora, svarta hemlighet, men kan han verkligen fortsätta älska henne när han vet vad hon är kapabel till? Vad står ”i nöd och lust” för egentligen?

Stort och svårt, men oerhört snyggt skildrat – här finns inga rätt eller fel, bara svåra beslut, ångest som dryper ur sidorna… men också förståelse och medkänsla kring alla inblandade, som ser det hela ur sina egna vinklar. Läsvärt och tänkvärt!


/Tuija

lördag 10 december 2016

Mysböcker till jul!

Nu har jag gottat ner mig i två mysiga, fnissiga böcker på kort tid! Alldeles lagom blandning av humor, katastrofer, vänskap och kärlek. Skulle passa utmärkt som julklappar till andra eller dig själv!

Den ena är debutanten Lori Nelson Spielman och boken Det kommer alltid en ny himmel. När Bretts mamma Elisabeth dör får hon inte ut sitt arv som förväntat. Istället överlämnas en lista med livsmål som ska uppnås, en lista Brett skrev som tonåring. Nu är hon 34, hela påhittet är ju helt absurt! Men Brett ställs in för faktum för det är fler är hon som får oväntade överraskningar i samband med att testamentet läses upp. Det finns inget annat att göra än för Brett än att börja beta av listan, en punkt i taget…

Den andra är Mhairi McFarlane och boken Finns det en, finns det flera. En till synes oskyldig flört på kontoret mellan huvudpersonen Edie och kollegan Jack kulminerar på hans bröllop med Charlotte (en annan kollega till Edie). På mottagningen kysser Jack Edie och hans nyblivna fru Charlotte ser det hela. Så klart får Edie skulden, flyr uppståndelsen och söker sig tillbaka till sin hemstad Nottingham. Men vem bär egentligen skulden, hade inte Jack och Edie något på gång? Och vad händer när Edie flyttar in till sin pappa och syster igen! Det är nätt och jämt hon brukar överleva att bo hemma några dagar vid jul. Friktionerna är många, intrigerna tätnar och mitt i allt ska Edie skriva en biografi om superkändisen Elliot Owen. Fnissar och ler när jag tänker tillbaka på den boken!


/Liselott