lördag 2 juni 2018

Träskkungens dotter av Karen Dionne

En psykologisk thriller som ska bli film – med svenska Alicia Vikander i huvudrollen… Jättespännande! Och historien som Dionne inspirerats till utav H C Andersens saga ”Dykungens dotter” är både spännande och annorlunda.
Vi får följa Helena i nutid och dåtid – i nutid som mamma till två döttrar, gift, och med ett ganska ordinärt liv. Som dock döljer stora hemligheter för både maken och barnen. Hon har nämligen aldrig berättat vem hon egentligen är - flickan som tolv år gammal rymt från ett liv i fångenskap ute i Michigans träskmarker tillsammans med sin mamma. Detta får vi veta när hon bryskt kastas in i en nyhetsrapportering på radion som tillkännager att hennes far – monstret som kidnappade Helenas mamma som fjortonåring– rymt från fängelset. I samma ögonblick inser hon att hon är den enda som någonsin skulle kunna spåra upp fadern, men tanken når inte hela vägen… nämligen att fadern kanske faktiskt är ute efter just henne. För det var hon som angav honom, två år efter den lyckade flykten från träsket - det är hennes fel att han suttit inspärrad de senaste femton åren…
Är han ute efter henne, hennes döttrar, eller bara för att bevisa att han fortfarande är en bättre jägare och spårare än hon..?

Samtidigt får vi i tillbakablickar berättat för oss hur extrem hennes uppväxt varit. Hon blev till genom det otal våldtäkter fadern ägnade sig åt, växte upp och fostrades främst av just honom, för mamman har hon ingen riktigt klar bild utav – en kuvad, rädd, ung kvinna som haft svårt att knyta an till sitt barn som hon under gräsliga former födde i fångenskap. Fadern har lärt henne allt hon kan om träsket, överlevnad, fiske, jakt och spårning – men den hårda vägen. Hans uppfostringsmetoder är så brutala att man nästan mår illa, men Helena dyrkar honom trots rädslan och respekten. För man ska inte glömma att Helena aldrig känt till något annat - världen utanför och hur andra människor lever, är henne okänt. Inte heller har hon förstått att de lever i fångenskap, att pappan rövat och dödat, att det är därför de lever utanför samhället, på stenåldersvis. Tills en dag…

Som sagt, spännande och mycket läsvärt, även om thrillertempot dras ned en smula utav tillbakablickarna som ger oss Helenas uppväxt. Men den kan vi ju inte vara utan!
Och det är faktiskt gastkramande ända in i kaklet!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar