onsdag 20 juli 2016

Huset vid sjön

I vissa lägen får man inte bli personligt engagerad särskilt inte om man som Sadie jobbar som polis. Men hon blir det, fallet med mamman som försvunnit och lämnat sin dotter ensam i lägenheten berör henne. Hon går ett steg för långt i sin iver att hitta sanningen och nu har hon ”semester” blivit ombedd att lämna stan. 

Men det är just detta engagemang och sökandet efter sanning som gör att hon löser ett annat mysterium för hon ger sig inte förrän hemligheterna är avslöjade och sanningen är upp i ljuset. Hon passar på att hälsa på sin morfar och i inne i skogen, vid en sjö, springer hon på ett stort hus som lämnats åt sitt öde. Det är illa underhållet, tekoppar står kvar på borden, någon lämnade i hast och har inte kommit tillbaka. Genom att prata med folk, forska i tidningsartiklar och annat får hon reda på vad som hänt. En pojke försvann och hittades aldrig. Men som Kate Morton så ofta gör i sina böcker berättar hon i Huset vid sjön två parallella historier. Så vi får följa familjen som förlorade sin pojke, speciellt hans stora syster Alice. Då en 16-årig förälskad flicka, idag en hyllad deckarförfattare som inte vill gräva i det förflutna. Vad hände egentligen när pojken försvann? Ja, som alltid lyckas Morton skriva en engagerande och spännande berättelse som är svåra att lägga ifrån sig.

/Liselott

onsdag 13 juli 2016

Vinterfolket

Det var så nära att jag la ifrån mig den här boken Vinterfolket. Jag fick först inget grepp om vilka som berättade det var bara rörigt. Kanske för att jag började läsa när jag egentligen borde släckt lampan och somnat. Men så tog jag nya tag och till slut hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Men var beredd på att det finns övernaturliga inslag i berättelsen och den har en dragning åt skräck och thriller… Samtidigt var den härligt oförutsägbar! Där har Jennifer McMahon verkligen lyckats.

1908 vävs samman med nutid. En gammal dagbok läses och instruktioner till hur du återupplivar de döda avslöjas. Det är mycket sorg och förtvivlan när en närstående dör och vad kan växa ur förtvivlan? Vad får det människor att göra? Men det ligger mer bakom händelserna i denna bok där Alice försvinner. Alice som är mor till Ruthie och Fawn. Hon är bara borta en morgon. Varför? Tjejerna letar efter ledtrådar hemma och finner det ena efter det andra i hemliga gömställen i huset. 

Samtidig, och det är där boken börjar, berättar Sara, Martin och Gertie om vad som hände dem 1908. De bodde i samma hus som Ruthie och Fawn gör nu. I närheten finns stenformationen Djävulshanden, en skrämmande skog där varelser har skymtats och några dött eller försvunnit spårlöst… Dagboken som figurerar är just Sara Harrison Sheas hemliga dagbok. Sara som blev brutalt mördad av sin man Martin. Men vad hände egentligen?

/Liselott 

onsdag 6 juli 2016

Simma med de drunknade

Jag kan nästan inte beskriva handlingen i boken Simma med de drunkande utan att det blir virrigt. Enklast är nog att uppmana er att börja läsa. Men jag gör ett försök. Jag gillar den bland annat för författarens skildring av Edvard. En kille som växt upp med sin farfar och farmor på en bergssida i Norge. Levt ensligt och utan särskilt många vänner. Livet har bestått av gården han bor på, potatisen och fåren. Han tror sig veta vem han är, en kille som klarat sig genom grundskolan och sedan börjat arbeta hemma på gården. Mer om hans uppväxt, relationer etc avslöjas efterhand som berättelsen växer fram. 

Edvard vet att hans föräldrar dog när han var tre år. Men han vet inte exakt vad som hände. Ingen har någonsin berättat. Inte förrän både hans farmor och farfar är döda och den gamle prästen bryter tystnaden. Då dyker även det ena mystiska föremålet efter det andra upp i form av gamla brev, konsertbiljetter och en förunderlig kista. Efter detta vet Edvard att han måste ut och resa. Han som knappt lämnat dalen han växt upp i reser nu till Shetlandsöarna för att söka en förlorad släkting.

Lars Myttings skildring av naturen, mötena, husen, hemligheterna, vädret ja allt han stöter på känns i mig när jag läser. Undan för undan väcks minnen till liv för Edvard. Ska han få svar på sina frågor och hitta lösningar på de mysterier han upptäcker längs vägen. Det är inte endast svaret på hur hans föräldrar dog utan även vem han själv är och vilket liv han vill leva. På vägen upplever han kärlek, sorg, förtvivlan och svek. Jag inser nu efteråt att detta är en av de böcker jag vill läsa igen. Bara jag skriver det här börjar jag tänka på handlingen och fundera över passager i boken.

/Liselott