onsdag 4 juli 2012

Den oekonomiska kvinnan

I essäboken Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin skriver Katrine Kielos om hur ekonomiska värderingar kommit att genomsyra inte bara samhällsfrågor utan också mellanmänskliga relationer. 

Ett aktuellt exempel är när ett vårdföretag bestämmer att ett vårdhem skall kalibrera antal blöjbyten per dag. Man väger kissblöjan för att se hur mycket den kan suga upp och räknar ut vårdbehovet därefter. Alltså inte individens totala behov av omsorg. Att detta kan ske beror på att ekonomin har gjort insteg i områden som tidigare vägletts av ansvar, tillit och solidaritet menar författaren.

Det enda könet är en ekonomisk man. Han är en typ och finns inte som reell människa, men är ändå allestädes närvarande. Se på hur samhället runt om oss är organiserat, hur språkbruket är i våra medier. Den ekonomiske mannens synsätt frontalkrockar inte längre med tidigare rådande värderingar som rör utbildning, vård och omsorg. Hur går det när grundläggande incitament i samhället som tidigare byggts på ansvar och omtanke möter den ekonomiske mannen? Han som till och med nationalekonomer liknar vid någon med en femårings eller en sol-och-vårares omdöme. En ansvarslös typ med andra ord.

Nej den internationella ekonomin är inget lugnt tickande urverk, det konstaterar jag efter att ha läst Katrine Keilos schwungfulla text. Vad behövs då för att balansera det kyliga kalkylerandet? En synvända som avslöjar myterna, ett annat sätt att mäta och att inkludera vårdande värden, det skulle förmodligen kunna leda till en mer omtänksam värld menar Katrine Kielos.

David Bowie, Gordon Gecko, Betty Friedan, Woody Allen, Florence Nightingale, Goethe och Aristoteles alla får de bidra med åskådliggörande citat eller exempel som tydliggör ekonomin och dess konsekvenser. Optionshandel, kredithandel, investmentbanker och stagflation är begrepp som för mej innan var höljda i dunkel. Inte nu längre. Nej inte trodde jag att man kunde läsa om ekonomi och samtidigt ha roligt. Du kommer att sätta dej rakt upp i hängmattan - det här är en uppfriskande och upprörande bok.
Du hittar boken på hyllan för nationalekonomi

/Annika

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar