torsdag 11 april 2013

Spänning på hög nivå!

Nu har jag läst de två första av John Verdons böcker som finns översatta till svenska. Titlarna är Tänk på ett tal och Blunda hårt. Ytterligare en finns på engelska, Let the devil sleep. Hoppas den snart översätts! 

En motvillig pensionär har huvudrollen i alla tre böckerna – Dave. Han är en ung pensionär med svenska mått mätt, runt 45 år, och trivs inte riktigt med pensionärslivet. Han kan inte säga nej när en delikat och svårlöst mordgåta presenteras för honom. Detta ser hans fru Madelene inte med blida ögon på.

Förhållandet dem emellan mår inte bra av att Dave engagerar sig i mordgåtor och ständigt har tankarna på annat håll. Hon trivs ypperligt med att de flyttat från storstaden till en enslig gård i det vackraste tänkbara landskap, och njuter av livet. Hon vill att de ska njuta av det tillsammans. Samtidigt är hon otroligt klok och insiktsfull och jag önskar att de snart ska börja lösa mordgåtorna tillsammans...

En del andra sköna eller osympatiska karaktärer kompletterar Dave och Madelene. Men allt är inte så svart eller vitt som jag lätt luras att tro. Lika smart som Dave är som mordutredare, lika svårt har han för relationerna inom familjen. Där finns mycket att reda ut som Dave gärna skjuter på framtiden.

Det här är två ganska tjocka böcker, men hade gärna fått vara längre. Var och en innehåller en mordgåta som verkar peka åt ett håll men tar några rejäla svängar, och riskera att få en ände med förskräckelse. I Blunda hårt mördas en brud mitt under bröllopsfesten. Mordvapnet hittas och en misstänkt mördare söks med ljus och lykta, men är spårlöst försvunnen. Kan Dave hitta honom, och vad ligger egentligen bakom mordet? Har polisen missat något i sin utredning?

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar