lördag 23 januari 2021

"Nidamörkur" av Peter Fröberg Idling

Ibland händer det saker i livet som gör att man söker förändring. Två saker händer Simon.  Det första är att hans sambo Jenny sjabblar bort ett arv, ett hus på Gotland. När de senare är på semester på Gotland hos goda vänner impulsköper han en tomt. Bonden han köper marken av berättar om diverse fornlämningar i området, men inga just där denna tomt finns. I alla fall inga som skulle hindra att ett hus byggs där. Han berättar inget för Jenny. Även om han tar deras besparingar för att genomföra köpet. Sedan börjar han planera för huset som ska byggas där. En överraskning till Jenny! Men det är något med platsen. Simon känner en närvaro, känner sig iakttagen när han är på tomten.  Det andra som händer är att han förlorar jobbet. Även detta hemlighåller han för Jenny. Så klart kommer det fram, både köpet och det förlorade jobbet. De grälar och det slutar med att han åker till Gotland för att bygga huset.

Redan första kapitlet utspelar sig längre fram i tiden. När Jenny inte har hört av Simon på några dagar och åker för att leta upp honom. Huset står där, varorna i kylskåpet är förstörda men inget spår av Simon. Var är han?

Sedan går vi tillbaka i tiden. Följer Simon när han hittar tomten, köper den och grälet. Det varvas med Jenny i det nybyggda huset. Det byggs sakta upp en spöklik stämning och där lyckas han bra författaren. Efter jag läst klart tog jag en kvällspromenad med hunden i mörkret, vindstilla, inga ljud hördes. Eller var det steg jag hörde bakom mig…        

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar