fredag 12 juni 2015

Himlakroppar - en historia under Nya Zeelands guldrush

En bok som tog tid att läsa var den omtalade Himlakroppar av Elaeanor Catton. Men den var värd det. Den utspelar sig på Nya Zeeland under deras guldrush och året är 1866. Jag visste inte så mycket om denna guldrush innan jag läste boken men nu vet jag lite mer. 

Skotten Walter Moody anländer till Nya Zeeland för att gräva efter guld. Tidigt möter han ett sällskap av herrar (till antalet 12) som samlats för att reda upp något. Sakta och vindlande växer historien fram. Alla 12 får komma till tals och vi får följa deras vardag, relationer intriger och många gånger hur de hamnat i den sits de sitter i. 

Givetvis finns det ett brott i centrum. En man hittas död, guld har försvunnit och hittats, opium röks, bagage försvinner och hemligheter avslöjas. Det är helt makalöst hopspunnit och det är inte förrän på de sista sidorna som jag får ihop trådarna. En perfekt bok att ha under en längre tid och läsa några kapitel då och då och fundera över vad som styr människor, hur allt hänger ihop och känna guldgrävarnas fötter trampa i gyttjan.


/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar