måndag 21 december 2015

Villette, en återutgiven klassiker

Det är inte så dumt när klassiker blir översatta på nytt. Chansen är då stor att de köps till biblioteket och jag får ögonen på dem. Den här gången var det Charlotte Brontës Villette som det blev av att jag läste. Den bok hon annars är mest känd för är Jane Eyre.

I Villett följer vi den unga kvinnan Lucy som av en händelse använder sina sista slantar för att ta sig över Engelska kanalen. Ännu mer slumpartat står hon en sen kväll framför dörren till en skola där hon söker tjänst. Med början som guvernant blir hon snart lärarinna och det utan att kunna ett ord franska. Lucy är som hon är och omges av spännande människor som lärarna på skolan och andra personer runt henne. Lucy iakttar sin om givning och drar sina slutsatser om människorna hon har omkring sig. Det är roligt, allvarligt spännande och ibland lite skrattretande men jag gillar det. Vi följer Lucy i motgångar och i medvind genom hopp och mörker. Här finns intriger och hemligheter. 

Det är roligt att läsa en bok som ursprungligen är skriven i mitten av 1800-talet. Berättartekniken skiljer sig en hel del från dagens deckare… Nyöversättningen göra att språket flyter lätt och läsningen går snabbt. Den enda jag riskerar att fastna på är alla fotnoter som förklarar både det ena och det andra, men å andra sidan är de inte nödvändiga att läsa.  

/Liselott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar