tisdag 16 augusti 2016

Familjen jag hade

En fascinerande bok om människor och de val de gör vid olika tillfällen. Antingen de är genomtänkta, egoistiska, snabba eller gjorda med tanke på andras åsikter. Boken är Familjen jag hade skriven av Bill Clegg. 

Det skulle bli bröllop, Junes dotter skulle gifta sig. Men istället skedde en brand natten innan bröllopet och hela Junes familj försvann. June förlorade sin sambo Luke, sin fd man, sin dotter Lolly och dotterns blivande man. June är en av de personer allt cirklar kring men snart försvinner hon bort i en bil. Lydia är den andra som har stor plats i berättelsen, mor till Luke men jämngammal med June. Båda hade nyligen återknutit kontakten med sina barn och nu är de borta. Hur klara de denna sorg, denna lycka som förvandlas till intet?

Människor i olika åldrar berättar om branden, om de som dog och sina tankar om henne som överlevde och om sig själva. Alltid utgår de från sig själva och sin relation till händelsen eller de inblandade. Alla är de viktiga i berättelsen, för händelser som skett eller för hur de påverkar framtiden.  Vad händer precis efter, när det gått en månad eller två. Vi får återberättat händelser som ledde fram till beslut som togs, ord som sägs och kanske ångras. Det är många berättelser och många trådar och jag får vara uppmärksam för att förstå den väv av händelser som så sakteliga växer fram. Hur kan Junes och Lydias framtid tänkas bli? Berättelsen rymmer mycket att fundera över, en bok och människor som finns kvar efter jag stängt igen den. Jag är inte förvånad att den blivit nominerad till priser som Man booker prize och National Book Award.

/Liselott 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar