söndag 22 januari 2017

Dirigenten från Sankt Petersburg

Första delen i Moskva Noir-trilogin är Dirigenten från Sankt Petersburg. Det är ett författarpar som skriver. Paul Leander Engström som står för faktakunskapen. Han har bland annat arbetat som underrättelseagent och senare på den ryska finansmarknaden. Tillsammans med författaren Camilla Grebe blir hans sakkunskap och erfarenheter till en berättelse.

Det börjar med ett affärsmöte 1993 där svenske Fredrik hjälper en ryss att skapa ett bolag. Men snart utvecklar sig kontraktsskrivandet till något så osannolikt och brutalt. Detta sätter tonen för berättelsen där affärer går före allt och alla medel är tillåtna. Det är en grym och otäck berättelse men samtidigt fascinerar den och jag läser vidare. 10 år framåt bor Fredrik i Moskva och är etablerad, rik med fru och barn. Men nu vill han avveckla sitt företag och lämna landet. Det är hans vän Tom som berättar. Tom arbetar på en investmentbank och blir plötsligt rådgivare i en affärsuppgörelse åt RusOil, Rysslands högst värderade företag. Han ser fram emot en fin bonus när affären är i hamn. De ska göra en hemlig affärsuppgörelse. Men någon håller inte tyst…

Som sagt grym och brutal men fascinerande. Var det så här det gick till i Ryssland runt 2000? Jag tycker romanen lyfter när ytterligare personer introduceras i berättelsen bl a en åklagare vid namn Skurov.


/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar