måndag 2 januari 2017

Sannare än sant

Under hösten har vi haft en bokklubb på biblioteket med fem lässugna 12-åringar och en bibliotekarie. Tillsammans har vi läst boken Sannare än sant av den amerikanske författaren Dan Gemeinhart. Boken rekommenderas från 10 år och uppåt, men den kräver en hel del av sin läsare. Även en vuxen kan uppskatta den.

Mark har bestämt sig för att bestiga berget Mount Rainier. Trots att han lider av en svår sjukdom vill han göra detta, om det så är det sista han gör i livet.
Resan till Mount Rainier har han planerat noga. För att vilseleda de som eventuellt vill hindra honom köper han en bussbiljett till Spokane, men hoppar sedan på tåget till Seattle, åt helt motsatt håll. Med på resan har han sin hund Beau, en kamera och en ryggsäck innehållande anteckningsbok, penna, rep, tändstickor, vatten och lite mat.
Det blir en strapatsrik färd. Han blir överfallen och rånad på det mesta av sina pengar. När han stannar på en restaurang för att äta kan han se på TV att han är efterlyst av polisen.
Hemma finns bästa kompisen Jessie, som anar vart Mark rest, men som brottas med tankarna på om hon ska avslöja det eller om hon ska låta Mark bestämma själv över sitt liv.
Mark når till slut fram till berget, men överraskas av ett snöoväder. Det är nästan så man börjar frysa själv när man läser om hur Mark stretar på uppför berget.

Alla i bokklubben tyckte att det var en bra bok. Jag lät dem skriva ner några tankar:

 En bok som är spännande och rolig och sorglig. En bok fylld av kärlek, känslor och mycket, mycket mer.

Den är sorglig och seriös, och det är sannare än sant! En cliffhanger efter varje avsnitt!

Läs denna bok om du vill läsa något sorgligt!

Sorglig, spännande, medlidande, hjärtskärande, bra, äventyrlig. En bok man inte kan sluta läsa.

Bra, sorglig, hjärtskärande, spännande, överraskande.


Trots att alla skrev att boken var sorglig bestämde vi oss för att den slutar bra.

/SaraInga kommentarer:

Skicka en kommentar