onsdag 5 april 2017

Anansi Boys av Neil Gaiman

Det är aldrig lätt att förlora sin far, även om man inte står honom så nära. Får man dessutom reda på att ens far var en gud och att man har en okänd bror som ärvt faderns krafter gör det inte saken enklare direkt.
Detta är vad som händer Charlie Nancy. Han hade ingen bra relation till sin far, men det var ju trots allt hans far, så när han får höra att fadern gått bort packar han en väska och reser från England till Florida för begravningen.
Där berättar faderns excentriska granne, Mrs Higgler att Charlies far var Anansi, en skojfrisk spindelgud som gillade att spela spratt på folk. Hon berättar dessutom att Charlie har en bror som gav sig av när Charlie var liten. Charlie misstänker att Mrs. Higgler har ett par skruvar lösa när hon dessutom föreslår att Charlie ska fråga en spindel vart brodern befinner sig.

Väl hemma efter begravningen hittar Charlie en liten spindel i sin lägenhet och får ett infall. Det är ju ändå ingen här som kan se honom, så vad skulle det göra för skada? Charlie tittar på spindeln och säger till den att ser du min bror kan du väl hälsa honom att han är välkommen att hälsa på. Spindeln verkar stirra tillbaka på Charlie en stund innan den springer iväg.
Dagen efter knackar en främmande man på dörren. Charlies bror, passande nog kallad Spider, har fått Charlies hälsning. Spider förälskar sig dessvärre i Charlies fästmö och bestämmer sig för att stanna för alltid. Charlie gör nu allt han kan komma på för att få brodern att ge sig av igen. Han ger sig till och med av till platsen där gudarna bor för att hitta någon som kan hjälpa honom. 
Dessutom förskingrar Charlies chef pengar från företaget han arbetar på och försöker manipulera bevisen så att de pekar på Charlie istället för honom själv.
Förövrigt, om Charlies pappa nu verkligen är guden Anansi, kan han verkligen vara död då? Gudar kan väl inte dö? Och är han inte död, var befinner han sig då?

Detta var en annorlunda fantasybok. Den var bitvis spännande och bitvis rolig. Bra karaktärer som man gillar och en bra blandning av verklighet och fantasi. Lättsam läsning som förmodligen inte kommer stanna kvar i sinnet så länge, men som garanterat ger ett par timmars underhållning!

Tyvärr har Anansi Boys aldrig översatts till svenska, men den finns på engelska på bibliotekets fantasy-hylla! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar