lördag 28 januari 2017

En osynlig

En bok som varit populär och efterfrågad i början av året är Lykttändarna av Pontus Ljunghill. Jag pratade med en låntagare som reserverade just den. Hon talade så väl om den. Det utspelar sig i Stockholm 1928 innan de började riva träkåkarna och fattigkvarteren. Hon gillade miljöerna och hur de beskrevs. Jag blev väldigt nyfiken på den och satte upp den på min läslista, me lånade istället hem hans första bok De osynliga som faktiskt utspelar sig fem år efter Lykttändarna

Jag måste hålla med om att den är väldigt bra. Ett spännande brott (en åttaårig flicka hittas mördad) och fantastiska miljöer i Stockholm. Inte alltid så ljusa och trevliga men murrigt härliga. Det är krogar, ölhak, bakgator och lägenheter. Men även polishuset där flera av de anställda bor med sina famlijer! Så inte vår huvudperson den unge kommissarien John Stierna. Det är han som håller i utredningen av mordet på flickan. Men det går inte bra. Ledtrådar följs men ingen mördare anhålls. Detta varvas med hur John lever 25 år senare, just innan preskriptionstiden för mordet går ut. Fallet med flickan som han aldrig löste söker honom, går inte att glömma. En journalist intresserar sig för fallet och John Stierna läser i de gamla handlingarna. Är det något han missat? Spännande in i det sista!

/Liselott

Beställ böckerna av Pontus Ljunghill i bibliotekets katalog eller läs dem direkt.

onsdag 25 januari 2017

Blindgång av Jørn Lier Horst

2014 bloggade jag om den första boken på svenska av Jørn Lier Horst. Här skriver jag om den fjärde Blindgång, den femte är beställd till biblioteket... 

Det är en bra deckare som går lätt att läsa. William Wisting står återigen inför ett svårt fall. De har kört fast helt enkelt. En taxichaufför är försvunnen men varken hans bil eller kroppen efter honom finns att finna. Trycket från massmedierna är hårt. Månaderna går, av en slump får de en öppning. Samtidigt är Wistings dotter (kriminalreportern) Line höggravid. Hon har flyttat hem till samma stad som pappa bor i. Givetvis snubblar hon in i ett mysterie trots att hon är ledig. För en barndomsvän till Line och också flyttat hem igen till ett hus hon ärvt. Där står ett kassaskåp som rymmer både det ena och det andra. Bland annat en pistol som använts vid ett mord…


Wisting har ett pussel med ledtrådar att lägga för att hitta lösningen på fallet med taxichauffören. Dessutom verkar fallet med taxichauffören ha beröringspunkter med ett mord i en annan stad. Men det är inte populärt att Wisting försöker koppla ihop taxichauffören försvinnande med mordet. Ska han backa eller göra sig ovän med chefer och kollegor? Spänning in i det sista! 

/Liselott

söndag 22 januari 2017

Dirigenten från Sankt Petersburg

Första delen i Moskva Noir-trilogin är Dirigenten från Sankt Petersburg. Det är ett författarpar som skriver. Paul Leander Engström som står för faktakunskapen. Han har bland annat arbetat som underrättelseagent och senare på den ryska finansmarknaden. Tillsammans med författaren Camilla Grebe blir hans sakkunskap och erfarenheter till en berättelse.

Det börjar med ett affärsmöte 1993 där svenske Fredrik hjälper en ryss att skapa ett bolag. Men snart utvecklar sig kontraktsskrivandet till något så osannolikt och brutalt. Detta sätter tonen för berättelsen där affärer går före allt och alla medel är tillåtna. Det är en grym och otäck berättelse men samtidigt fascinerar den och jag läser vidare. 10 år framåt bor Fredrik i Moskva och är etablerad, rik med fru och barn. Men nu vill han avveckla sitt företag och lämna landet. Det är hans vän Tom som berättar. Tom arbetar på en investmentbank och blir plötsligt rådgivare i en affärsuppgörelse åt RusOil, Rysslands högst värderade företag. Han ser fram emot en fin bonus när affären är i hamn. De ska göra en hemlig affärsuppgörelse. Men någon håller inte tyst…

Som sagt grym och brutal men fascinerande. Var det så här det gick till i Ryssland runt 2000? Jag tycker romanen lyfter när ytterligare personer introduceras i berättelsen bl a en åklagare vid namn Skurov.


/Liselott

onsdag 18 januari 2017

Begrav dina döda av Louise Penny

Det är en njutning att få läsa den senaste boken om kriminalkommissarie Gamache. Den passar dessutom utmärkt att läsa just nu för den utspelar sig mitt i smällkalla vintern i Québec och så klart lite i det lilla samhället Three Pines. Kylan är nästan outhärdlig och snön yr. Men allt är definitivt inte som vanligt. Gamache är sjukskriven för att återhämta sig. Vad som hänt och hur han egentligen mår själsligt och kroppsligt och vad som hänt berättas så snyggt. Jag säger inte mer det får ni läsa själva.

Under sin sjukskrivning passar Gamache på att hälsa på sin gamla chef och mentor i Québec och samtidigt forskar han i stadens historia. Det gör att han tillbringar många timmar i huset som tillhör Litterära och historiska sällskapet. Men så klart sker snart ett mord just i det huset och kommissarien som ska utreda fallet ber Gamache om hjälp… Samtidigt ber Gamache sin kollega Beauvoir (som också är sjukskriven) att forska lite mer (i all hemlighet) i ett fall som stör honom. Var det rätt man som blev dömd för mordet? Läs om den utredningen i boken Ett ohyggligt avslöjande. Läs helst Ett ohyggligt avslöjande före Begrav dina döda så du inte förstör spänningen genom att veta vem mördaren är.

/Liselott


Reservera Begrav dina döda i bibliotekets katalog på hemsidan. 

måndag 16 januari 2017

”Versioner av oss” av Laura Barnett

Tanken med parallella universum har alltid fascinerat mig, och när baksidan av den här nya debutromanen indikerar att den ska vara som ett möte mellan David Nichols En dag och filmen Sliding doors – då blev jag riktigt nyfiken. För de versioner av Eva och Jim vi löpande får följa genom boken, de är alternativa öden till deras liv tillsammans – eller utan varandra.
De möts för första gången av en slump, när de båda som studenter i Cambridge 1958 korsar varandras vägar genom att Eva, cyklandes, väjer för en hund – och trillar omkull. Och antingen hjälper Jim henne, eller inte, men i en av de tre versionerna så är detta starten på deras kärlekshistoria. Den långa versionen. I en annan version är det starten på deras förhållande som ganska snabbt får ett abrupt slut. Men fortsätter att glöda under en livstid. I en tredje version fortsätter livet precis som det utstakats innan cykelhistorien, dvs Eva fortsätter sitt pågående förhållande med en annan man.

Som läsare får vi omväxlande följa deras alternativa liv genom de olika öden vi presenteras för – de gifter sig eller skiljer sig, får barn i olika förhållanden, satsar eller satsar inte på sina karriärer (skrivande och målande), når framgång – eller inte. Men hela tiden löper den röda tråden av att de finns, centralt eller perifert, i varandras liv ändå. Nedslag görs vid ett antal livsavgörande tillfällen, där deras vägar korsas – eller bara nästan. Och de tillfällena går igen genom alla tre versionerna. Ibland genom Jims ögon, ibland genom Evas. Och när vi lämnar dem 2014 så vet man inte vilken version som egentligen var den bästa… För vem? För dem? Slump eller öde, men vi verkar få vår beskärda del av glädje och sorg, lycka och svek, framgångar och motgångar, oavsett valen vi gör i livet. Och tur är väl det, även om tanken är både kittlande och svindlande - hur det hade kunnat gå om bara…

Tanken, idén, bakom romanen Versioner av oss är lysande tycker jag, dock har jag som läsare länge, länge problem med att hålla isär de olika versionerna. Varje gång ett nytt kapitel börjar behöver jag stanna upp och tänka efter vilken version det rent konkret är, för i mångt och mycket är det förvillande likt, och det är lite väl många namn (på barn t ex) att hålla reda på. Det blir bättre efter hand, men aldrig tillräckligt för ett bra läsflöde – tyckte jag. Men en spännande och annorlunda, och mycket läsvärd roman, ändå!


/Tuija

måndag 2 januari 2017

Sannare än sant

Under hösten har vi haft en bokklubb på biblioteket med fem lässugna 12-åringar och en bibliotekarie. Tillsammans har vi läst boken Sannare än sant av den amerikanske författaren Dan Gemeinhart. Boken rekommenderas från 10 år och uppåt, men den kräver en hel del av sin läsare. Även en vuxen kan uppskatta den.

Mark har bestämt sig för att bestiga berget Mount Rainier. Trots att han lider av en svår sjukdom vill han göra detta, om det så är det sista han gör i livet.
Resan till Mount Rainier har han planerat noga. För att vilseleda de som eventuellt vill hindra honom köper han en bussbiljett till Spokane, men hoppar sedan på tåget till Seattle, åt helt motsatt håll. Med på resan har han sin hund Beau, en kamera och en ryggsäck innehållande anteckningsbok, penna, rep, tändstickor, vatten och lite mat.
Det blir en strapatsrik färd. Han blir överfallen och rånad på det mesta av sina pengar. När han stannar på en restaurang för att äta kan han se på TV att han är efterlyst av polisen.
Hemma finns bästa kompisen Jessie, som anar vart Mark rest, men som brottas med tankarna på om hon ska avslöja det eller om hon ska låta Mark bestämma själv över sitt liv.
Mark når till slut fram till berget, men överraskas av ett snöoväder. Det är nästan så man börjar frysa själv när man läser om hur Mark stretar på uppför berget.

Alla i bokklubben tyckte att det var en bra bok. Jag lät dem skriva ner några tankar:

 En bok som är spännande och rolig och sorglig. En bok fylld av kärlek, känslor och mycket, mycket mer.

Den är sorglig och seriös, och det är sannare än sant! En cliffhanger efter varje avsnitt!

Läs denna bok om du vill läsa något sorgligt!

Sorglig, spännande, medlidande, hjärtskärande, bra, äventyrlig. En bok man inte kan sluta läsa.

Bra, sorglig, hjärtskärande, spännande, överraskande.


Trots att alla skrev att boken var sorglig bestämde vi oss för att den slutar bra.

/Sara