lördag 24 mars 2018

För den som reser är världen vacker av Per J Andersson

Ja, så lyder den lockande titeln till denna tankeväckande essäsamling, som är skriven av Per J Andersson, grundaren till resemagasinet Vagabond, som också gett ut både guideböcker och reportageböcker för övrigt. För resandet ligger honom varmt om hjärtat, och har länge gjort, vilket lett till att han börjat fundera över just själva fenomenet, som vissa resenärer har mer utav i blodet än andra. Och det är just de där andra, de som alltid längtar bort, och alltid längtar ut igen så fort de återvänt hem, som han funderar över. Och för övrigt själv tillhör...

Hans tankar rör sig alltså kring varför människor reser, vad som händer med människor som reser, men också om vandrandet som en aspekt av rastlösheten, om tåget som färdmedel, om liftare och liftande, om tryggheten; under resan respektive hemma (vilket ofta är en förutsättning) och vad som händer när man kommer hem igen och försöker handskas med den tomhet som då kan infinna sig.

Det är många tankar han presenterar, men också många historiska djupdyk och nedslag i annan reselitteratur genom tiderna. Tillhör man själv den här gruppen resenärer är det mycket igenkännande reflektion som föder nya tankar, tillhör man inte den gruppen kan det vara en ingång till förståelse för just dem. Intressant och fascinerande är det likväl, särskilt när det varvas med lite olika anekdoter, både egna och andras. Och - icke att förglömma - ..man kan resa långt hemma, för den som läser finns inga väggar.

/Tuija

Reservera boken på bibliotekets webbsida. Kan läsas direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar