lördag 17 mars 2018

Sommaren före kriget av Helen Simonson

Åh, den här boken föll jag för. Läste och läste så fort jag hann (och lite förlänge på natten). En liten stad på den engelska landsbygden är platsen det mesta kretsar kring. Här finns en härlig räcka människor av alla de sorter som munhuggs, försöker få som de vill, skvallrar och hjälper varandra. Hit kommer Beatrice Nash för att arbeta som lärare på stadens skola. Hon är lycklig över att få jobbet för hon behöver det verkligen. Men skolstyrelsen är långt ifrån eniga i sitt beslut att anställa en kvinna. Det finns nämligen en kandidat till, en man… Som tur är har Beatrice en i skolstyrelsen som förespråkar henne, Agatha Kent. Och med Agatha följer hennes och makens syskonbarn (Hugo och Daniel) som gärna hjälper Beatrice. 

Här ryms både kärlek, allvar och humor. För sommaren 1914 kommer också kriget till England och männen drar ut i krig. Men först kommer flyktingarna från Belgien. Stadens invånare samlas för att motta dem och inhysa dem hos sig, de kan ju inte vara sämre än grannbyarna. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig… Men författaren skildrar även de situationer män och kvinnor ställs inför beroende på vilken plats i hierarkin de föds till. Beatrice som levt med sin fader tills han dog. Följt med och rest och vill fortsätta leva sitt eget liv som hon väljer kan av olika anledningar inte längre det. Daniel som vill bli poet hindras av andra anledningar och en av Beatrice elever med romskt ursprung hindras från att gå vidare till högre studier. 

Ja, det är många människor man tar till sitt hjärta i denna bok. Många våndor att genomleva. En härlig bok som räcker länge.


/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar