onsdag 12 juni 2019

"Det vackra mysteriet" av Louise Penny


Åh, vad jag gillar de böcker Louise Penny skriver.  Nu är den åttonde i ordningen om kommissarie Gamache utgiven på svenska. Serien handlar verkligen inte bara om honom och de mordgåtor han löser. Det handlar väldigt mycket om de människor han väljer att jobba med. De han faktiskt handplockar för att ge dem en chans att visa sina förtjänster, få blomma ut och inte längre vara satta på undantag, utstötta. För de han samlar runt sig är ofta de som av olika anledningar inte passar in. 

Nu när jag läst så många av hennes böcker anar jag vissa röda trådar som leder genom böckerna och binder ihop dem. I denna sista blir det väldigt tydligt (inte ens jag kan missa det) att kontroversen med en överordnad kommer mer i fokus. I de första böckerna var tråden en ung kvinna som började jobba i hans grupp. Sedan binds andra ihop av ett mordfall där mördare var en annan än vi trodde etc. Denna sista handlar, förutom kontroversen med Gamache överordnad, mycket om relationen med kollegan Jean-Guy Beauvoir och med koppling tillbaka till tidigare händelser. Allt det där man inte pratar och utan bara tolkar utifrån sig själv och hur man själv uppfattat det. Hur fel det kan bli och så helt i onödan bara för att man inte vågar fråga rakt ut.

Men anledningen till att Gamache och Jean-Guy hamnar så mycket i fokus i denna bok är att de två tillsammans blir strandsatta i ett kloster med 24 munkar för att utreda ett mord. En av de munkar som är kvar i klostret är mördaren… Men varför har munkarna valt att leva så isolerat? En enda gång har de väckt uppmärksamhet ute i världen. Den gång en cd-skiva började spridas, fylld med de mest fantastiskt vackra gregorianska sånger… Annars släpps ingen annan in, inga andra utom nya bröder.

Det är en riktigt pusseldeckare där Gamache söker ledtrådar, förståelsen för och förklaringen till vad som fick en av munkarna att mörda! När hans chef kommer (vad han nu ska på en utredning att göra) och undergräver hans auktoritet blir det inte lättare. Ska Gamache lyckas…

/Liselott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar