torsdag 9 juli 2020

”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens

Årets mest sålda bok i USA under 2019! Det blev denna debutroman av zoologen och forskaren som tidigare varit medförfattare till tre internationellt kända fackböcker. Hon har här skrivit en både originell och fantastiskt vacker historia om det näst intill omöjliga, parallellt med hur det onda försöker fördriva det goda inom människan. Jag tror ingen kan lämnas oberörd av detta drama, snarare än morddrama som det ju egentligen också är, men det är också en underbar kärleksförklaring till naturen och djuren – här i träskmarkerna i North Carolina.

Och i händelsernas centrum har vi Kya, flickan vars mamma till slut gav upp och lämnade familjen när Kya bara var en liten unge. Men allt eftersom flyr de övriga syskonen också sin väg, undan den våldsamma och söndersupna pappan, och lämnar henne kvar där med honom. Vilket förstås inte går något vidare, och än sämre när även han till slut överger henne. Hur överlever en liten tioårig flicka ensam i ett skjul i åratal, ute i våtmarker, utan vänner eller vuxna gestalter?

Ja, en – eller två – vuxna förbarmar sig lite över henne och hennes situation; handelsmannen Jumpin´ - som försörjer henne med bensin till båten och majsgryn att äta, mot de musslor hon gräver upp ur dyn - och hans fru. Men det är ändå en helt otrolig bedrift att överleva på det sätt hon gör…

Och en vän har hon indirekt i ett annat träskbarn; grannpojken Tate som hon känner stor samhörighet med, och senare även kärlek för. Det var bl.a. han som lärde henne att läsa efter att hon fått nog av skolans värld med elaka barn efter bara en dag. Men även han överger henne så småningom, för högre studier och forskning i träsklandskapens biologi. Alla lämnar henne, ingen kan hon lita på. Inte ens den omsvärmade och populäre Chase Andrews som talat om giftermål med henne men sedan väljer en annan brud framför näsan på henne.

Och här tar historien en obehaglig vändning, när denne Chase hittas mördad och misstankarna faller på Kya. Vem annan än träskflickan skulle vilja ta livet av denne gullgosse? Så här blir det Kya Träskflickan mot resten av staden – eller åtminstone nästan alla mot henne…

Det är så vackert och skickligt berättat, och bitvis riktigt spännande, att följa en otroligt utsatt flickas väg från en ofattbar uppväxt till en framgångsrik författare, bara för att därefter stupa vid ett mordåtal? Det är verkligen en uppväxtskildring som berör på djupet och som man inte glömmer i första taget!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar