onsdag 29 juli 2020

”Väg 9” av Tina Frennstedt


Författarens förra bok ”Försvunnen” belönades med Årets Deckardebut 2019! Och nu har den före detta kriminalreportern kommit ut med en minst lika spännande och intressant uppföljare, kanske t.o.m. strået vassare! Det tackar vi för och ser med stor spänning fram emot fler kalla fall för ”supersnuten” Tess och hennes kollegor, som verkar i Skåne. Denna, liksom den förra, utspelar sig alltså i Malmö men i stora delar också på Österlen och nu även i Ystadtrakten. För väg 9 går ju genom just Ystad och upp genom Österlen…

Och på väg 9 blev Max brutalt mördad en höstnatt 2004. En ung, lovande pianiststuderande som cyklade hem i regnet blev knivhuggen till döds utan att man sedan dess kunnat knyta någon gärningsman till dådet, ännu mindre hitta något motiv. Detta fall börjar Tess med kollegor att nysta i – igen - när plötsligt två oförklarliga kvinnomord sker på Österlen. Helt utan, till synes, någon koppling till varandra. Men… En extremt ovanlig, ljus lera – som också förekom på Max kläder 2004 – knyter samman de tre fallen. Men hur? Varifrån kommer leran?

Ju mer Tess gräver och nystar, desto mer märkliga saker hittar hon – framför allt i den där höstkvällens händelseförlopp 2004. Många lögner och lögnare blottas, och till sist verkar ingenting vara så som det framställdes 2004. Livet har gått vidare på olika sätt för ungdomarna från folkhögskolan, men få har lyckats glömma och släppa taget. Och de som definitivt inte kunnat glömma och släppa taget är Max gamla föräldrar, som aldrig fick svar eller förklaringar. Och just detta är en nog så viktig sak som Frennstedt förmedlar så bra – hur viktigt det är att försöka lösa de gamla, ouppklarade morden… för de anhörigas skull. Alla behöver få sätta punkt för att kunna gå vidare, och just detta är det som driver Tess och hennes ColdCase-grupp att slåss för sin överlevnad när gruppen är hotad av nedstängning p.g.a. alla nya skjutningar och mord i gängkriminalitetens spår. Alla mord är lika viktiga, alla människoöden likaså. Och Frennstedt bygger dessutom upp sina fiktiva kalla fall på äkta vara, som dock ändrats en del av hänsyn till anhöriga. Ja, här finns många ingredienser som får Frennstedts deckare att sticka ut från mängden!

/Tuija


Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar