lördag 19 september 2020

"Goda grannar” av Mattias Edvardsson


Så har en – för många – efterlängtad uppföljare till ”En helt vanlig familj” kommit! Som verkligen levererar! Den är minst lika fängslande och full av dilemman som hans förra, utspelar sig också i krokarna kring Lund och fokuserar återigen kring hur ärliga vi är - även mot våra närmaste - och hur mycket vi egentligen kan lita på varandra.

Mikael och Bianca behövde en omstart i livet, lämna Stockholm där vi anar att någonting hänt som de behövde fly ifrån. Fiktiva Köpinge utanför Lund blir den idylliska plats de tänker borde kunna bli perfekt för dem och deras två små barn – om man bara inte umgås för mycket med sina grannar…? Fyra villor bildar en kringbyggd gård, där alla verkar ha känt varandra alltid. Ett äldre par i den ena - som har järnkoll på allt och alla, en ensamstående man (som Bianca upptäcker finns i belastningsregistret!) och en bildskön f.d. fotomodell med sin tonårige son – Jacqueline och Fabian. Alla verkar de mycket speciella i Mikael och Biancas ögon, men allra mest Fabian, en väldigt annorlunda kille som ofta hamnar i trubbel. Vilket Micke så småningom blir extra mycket varse, som idrottslärare på skolan där Fabian går, då han blir övertalad att bli en extra mentor åt pojken eftersom de känner varandra och fungerar bra ihop.

När boken börjar har de bott i området i två år, och det mest ofattbara händer. Bianca på cykel blir påkörd utanför sitt hus. Av Jacqueline. En förfärlig, tragisk olycka! Eller? Medan hon kämpar för sitt liv med blödningar i hjärnan rullas de två åren som gått, upp för oss läsare – allt ifrån hur de sakteliga lär känna varandra, och alla olika typer av konflikter och liknande som inträffar under tidens gång. Berättandet får vi utifrån Mikaels, Jacquelines eller Fabians perspektiv – och både före olyckan, liksom efter. Det är en fascinerande sammansättning av personligheter och livsöden som tar form, och det är inte det minsta vinklat för att vi ska sympatisera mer med någon särskild karaktär framför någon annan. Alla har de olika sidor, och vem kan man egentligen lita på? Och – som Edvardsson så skickligt visade i sin förra bok – alla agerar kanske inte så klokt alla gånger, när de befinner sig i pressade situationer. Spänningen byggs skickligt upp, tills man i slutet, äntligen, inser hur allt måste ha gått till. Men icke! En riktigt läskig twist avslutar den här synnerligen läsvärda och fängslande spänningsromanen!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar