lördag 11 maj 2019

”En helt vanlig familj” av Mattias Edvardsson


Det här är historien om en till synes helt vanlig familj - prästen Adam, advokaten Ulrika och deras dotter Stella. Livet levs mer eller mindre i frid och fröjd tills dottern en dag blir häktad för mord. Va?! Vad är det egentligen som har hänt? Från frid och fröjd byts vardagen ut mot chock och oförståelse. Detta kan inte vara möjligt, det måste finnas förklaringar - och framför allt en alternativ gärningsperson. För inte skulle Stella... aldrig någonsin, oavsett vad...

De bor i alla fall i Lund och deras vardag ser vid en första anblick inte speciellt annorlunda ut från andra tonårsfamiljers. I bokens första tredjedel får vi följa skeendet i nutid - och i tillbakablickar - ur pappa Adams synvinkel. Stellas uppväxt, präglad av en oerhört nära pappa-dotter-relation, som senare om inte urartar så åtminstone spårar ur en smula. Eller ganska rejält. Från en nära relation känner pappan att dottern glider honom ur händerna, vilket gör honom till en vakande pappa som månar om sin dotters bästa. Väl?

Så inträffar kvällen som förändrar deras liv för gott. Stella kommer hem sent men pappan är fortfarande vaken - senare upptäcker han nedblodade kläder i tvätten utan att förstå. Och när häktningen därefter är ett faktum - vad är han beredd att göra för sin dotter, sin familj? Hur långt är man beredd att gå för att skydda? Rädda? Dölja? Som präst, dessutom..? Och när frågorna bara blir fler och fler, och svaren inte är dem han vill höra, då börjar han gräva själv. Även om det kanske inte är så klokt...

En tredjedel in i boken får vi sedan följa Stella, dottern, genom hennes plågsamma tid i häktet. Även här får vi tillbakablickar - och en lite mer nyanserad bild av far-dotter-förhållandet. Liksom av hur hon levt sin tonårstid, föräldrarna ovetandes... Familjepusslet börjar ta form men kompletteras först i den sista delen av mamma Ulrikas bild av livet och deras inbördes förhållanden och leverne. Hur påverkas skeendet av hennes position som jurist?

Så - hur hög är egentligen moralen när det kommer till dem vi älskar mest? Den frågan ställer sig båda de vuxna här, men även jag som läsare. Och vad var det egentligen som hände den där kvällen när den unge mannen mördades, dvs vem och varför - den frågan ställer jag mig också, hela vägen genom romanen, ända till slutet. Det är ett snyggt och genomgående spännande upplägg med väldigt tvära kast, genom tre olika perspektivbyten som ger så väsensskilt olika bilder av en familj, ett liv. Och ett brutalt mord.

/Tuija


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar