måndag 17 februari 2014

Schackspel med komplikationer

Island har kanske inte hamnat på löpsedlarna så ofta, men det finns ändå några tillfällen då landet fångat mediernas intresse. I Arnaldur Indridasons bok Den stora matchen finns två av dessa händelser med. 1972 pågick fortfarande det kalla kriget, samtidigt urbaniserades västländerna i rasande fart och tekniken försåg oss med kassettbandspelare och vidfilm på biograferna.

I Reykjavik pågår den sommaren ett remarkabelt schackparti med politiska dimensioner. Ja det är det partiet som givit upphov till musikalen Chess.

Samtidigt som Reykjavik fylls av journalister och tillresande i massor sitter en ung pojke i biomörkret och ser fram emot att få se en amerikansk film. Han kommer inte att lämna biosalongen levande.

Vi har vant oss vid att Indridason, i sina deckare, anknyter till Islands historia tillsammans med polisen Erlendur Sveinsson, så icke denna gång. Erlendur dyker upp, men först på sista sidan. Vi får däremot möta hans mentor, Marion Briem vars bakgrund ges stort utrymme. Marion hade som barn tbc och fick se vänner både lida och försvinna. Han är en ensamvarg med blick för detaljer, av rena tillfälligheter har han hamnat på polisens mordrotel.

Vem som gjorde det? Mordet alltså. Nja det kommer lite i skymundan för Indridason flätar historia med nutid och Marions såriga barndom med pojkens och med schackhändelsen så att det ena går in i det andra.

Det är fina personporträtt mot bakgrund av en märklig världshändelse. Stormakternas spelare Fischer och Spasskij sitter i tv-kamerornas strålkastarljus och i biomörkret sitter en pojke som knappt vet att schackspelarna exitsterar, han vill bara se sin film. Två män slår sig ner framför honom och mörkret sänker sig i salongen.

Den andra nyheten, som också berörs i Den stora matchen, är det så kallade Torskkriget. Island ville utvidga sin havsgränser och hamnade i konflikt med England.

/Annika

Reservera boken i bibliotekets katalog

Den svenska musikalversionen av Chess kan du reservera här

Böcker om schackspelandets konst hittar du på hylla Rda i biblioteken. I Ronneby finns böckerna på avdelningen för Lek & Spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar