torsdag 15 maj 2014

Jane Austen inspirerar

Ni känner väl till och har kanske läst Jane Austens bok Stolthet och fördom, om familjen Bennet med Elizabeth Bennet och mr Darcy i huvudrollerna? Kanske har ni sett någon filmatisering? Om inte finns en av dem till utlån hos oss. Men det jag skulle komma till är att Austen har inspirerat både amatörer och etablerade författare att skriva om familjen. Några av dem har vi på biblioteket. P.D. James version När döden kom till Pemberley som jag bloggat om, Collen McCullough Miss Mary Bennets självständighet och så nu Jo Bakers Huset Longbourn.

Jo Baker är den enda av ovan nämnda som följer händelseförloppet i ursprungsboken. Hon bygger sin berättelse på det som beskrivs, men eftersom hon valt att lägga fokus på tjänstefolket på Longbourn så får jag som läsare reda lite mer än vad Jane Austen själv valde att berätta... För tjänstefolk hör och ser mer än vad herrskapet kan tro. Bland annat får vi reda på att mr Bennet har en väl dold hemlighet och att mr Wickham verkar vara en än större skitstövel än vad Jane Austen förmedlat!

Vi börjar direkt i veckans tvätt, där tjänsteflickan Sarah är uppe före allt-i-allon Mr Hill och hushållerskan/kokerskan Mrs Hill. Likaså ligger lilla Polly fortfarande och sover men ska snart hjälpa Sarah med tvätten. Det är dessa fyra som ser till att allt blir gjort i huset. Förutom tvätt innebär det städning, matlagning, springa ärenden, passa upp vid herrskapets bord och lugna Mrs Bennet när hon får utbrott och mycket mer. Men de funderar även över sin liv. Vad är tryggheten värd när de får slita från morgon till kväll? När de inte har sin frihet? Vad har de för val?

Så en dag, hastigt och lustigt, har betjänten James anställts. Sarah är mycket misstänksam. Hur kunde han vara lös och ledig och få tjänst? Det måste vara något lurt med honom, och vad ska hon ta reda på.

Det mesta av händelseförloppet får vi ta del av genom Sarahs ögon. Jo Baker gör det bra. Skratt och allvar blandas och jag tycker det är roligt att få återvända till familjen Bennets värld. Tror minsann jag även ska läsa Miss Mary Bennets självständighet som fick god kritik av en låntagare jag pratade med.

/Liselott

Huset Longbourn på biblioteket webbsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar