tisdag 1 juli 2014

Maktkamp plus poddtips

Att komma ny till en ny högstadieklass är inte lätt. I klassen är grupperna satta och maktfördelningen etablerad. Där finns en solklar drottning med sina följeslagare, där finns de tysta, de få som pluggar och så klassens clown. In kommer Blenda. Visst upplever hon obehag och blickar men hon är inte den som ger sig och blir undanskuffad. Hon vill bryta drottning Hedvigs makt och knyter till sig några som fått nog av mobbningen och maktmissbruket i klassen.

Maria Nygrens bok Fjärde riket handlar alltså om makt och maktkamp. Som en följd av obalansen i klassen dyker fenomen som utstötning, hämd- och och revanschlusta upp. Det är här som bokens titel får sin förklaring. Blenda manipulerar men maskerar sitt syfte som att hon vill något gott.
Fjärde riket anspelar på den fortsättning som Hitler trodde var möjlig efter Det Tredje Riket, det som vi idag förknippar med nazityskland. Blenda använder sig utav Hitlers taktik när hon vill bryta Hedvigs makt. Men när väl det är gjort har hon svårt att hantera fortsättningen, att inte själv bli en som utövar makt på ett felaktigt sätt - att manipulera.
Maria Nygren har skrivit en ungdomsbok på ett tema som vi som läste Flugornas herre, i skolan för evigheter sedan, känner igen. Drar mig också till minnes ett sociologiskt experiment i amerikansk collagemiljö 1967; The third wave som sedemera blev filmen The wave. Här måste också nämnas den mycket välgjorda tyska filmen Die Welle som anspelar på experimentet men ur ett tyskt perspektiv. Filmerna vill diskutera var gränserna går för övertramp och när det går för långt.

Du som vill läsa fler fängslande ungdomsböcker kan få tips i poddbloggen Allt vi säger är sant.  I varje avsnitt diskuterar och snackas det om en rejäl hög med böcker. Varje avsnitt är ungefär 30 min och varje gång talas det om olika teman. Det kan vara paranormalt, syskon, sociala medier (Fjärde riket nämns till exempel i avsnittet om sociala medier). Bakom bloggen/podden finns författaren Lisa Bjärbo, journalisten Per Bengtsson och ett gäng med ungdomar. Mycket hörvärt!

/Annika
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar