fredag 4 juli 2014

Sommarläsning med Tove Jansson

En titel som Sommarboken väcker både förväntningar och skepsis. Sommaren som begrepp är ju svårt laddat för oss som tvingas vara mer eller mindre inomhus i sju månader. Men Tove Janssons Sommarboken har skäl för sig. Sophia och hennes farmor tillbringar sommaren på en ö i finländska skärgården, tar dagen som den kommer, finner storheten i det lilla, låter varandra vara och är ändå tillsammans. En ljuvlig bok. Tove Jansson skrev för både gammal och ung.

För dig som särskilt gillar Muminfamiljen finns Jenny Jägerfelds intressanta artikel i senaste numret av tidskriften Modern psykologi 2014:5: Mumin på divanen. Jenny Jägerfeld är förutom författare också psykolog och här får Mårran, Lilla My, Snusmumriken och pappan var sin stund på analyssoffan. Jägerfeld synar även boken Pappan och havet och berättelsen Det osynliga barnet i sömmarna. Allt är inte vad det verkar, en aning fördjupning när den är som bäst.

Om du är sugen på att läsa Pappan och havet så finns fortfarande möjligheten att göra det tillsammans med Lena Andersson, Philip Teir och Marie Lundström på SRs poddradio Pappan och havet. I tre avsnitt betar de av boken och du som inte redan lyssnat har verkligen något att se fram emot.

Ännu mer om Pappan och havet och andra favoriter finns att läsa i Litteraturmagazinets tema om Tove Jansson.

Det har genom åren kommit ut flera böcker om Tove Jansson, du hittar dem på vår hylla för biografier. Senast utkommen är Tuula Karjalajnens Tove Jansson : arbeta och älska. I den här recensionen av Elise Karlsson kan du läsa mer om boken och om tillkomsten av Muminböckerna.

Konstnären, illustratören och författaren Tove Jansson (1914-2001) skulle fyllt hundra år nu i år, hennes böcker har utkommit på 49 språk i 53 länder.
/Annika

Foto: Reino Loppinen - http://www.latimes.com/media/photo/2008-04/38210902.jpg

Böcker nämnda i texten som du kan reservera i bibliotekets katalog
Sommarboken
Det osynliga barnet
Pappan och havet
Tove Jansson : arbeta och älska
Tidskriften Modern Psykologi



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar