onsdag 27 augusti 2014

Langseth x 2


Vi har två filmer av Lisa Langseth på Ronneby bibliotek. Till det som är vackert blev med rätta uppmärksammad av två skäl; det är en riktigt bra film och det var Alicia Vikanders långfilmsdebut. Vikander återkommer i Lisa Langseths andra film Hotell.

I Till det som är vackert anar Katarina 20 år, en annan värld när hon får höra Mozart i ett Youtubeklipp. Det är bortom den vardag som omger henne i en tuff förort och med en alkoholiserad mamma. Hon söker sig till Konserthuset i Göteborg och får jobb som receptionist. Mötet med den karismatiske dirigenten Adam blir minst sagt omvälvande. Men det här är ingen ny variant av Pretty Woman. När Adams status hotas av att Katarina kommer för nära dunstar förförarens charm totalt.

Alicia Vikander är med i nästan varje filmruta och har en makalös närvaro. Samuel Fröhler är formidabel i de dubbla rollerna som förförare senare oåtkomlig och grym när han ser hotet närma sig. Rätten att ta och sedan slänga, det är skarpt fångat om makt och maktmissbruk.

En annan tematik är det i filmen Hotell. Djupt olyckliga människor träffas i en samtalsgrupp. Erika
(Alicia Vikander) är en av dem. Erika har hittills kunna köpa och kontrollera allt i sitt liv men hennes planerade kejsarsnitt blev inte av. Nu är hon fast i en psykos efter en traumatisk förlossning där hennes barn blev svårt skadat.
I gruppen lyssnar och iakttar hon apatiskt tills Ann-Sofi (Mira Eklund) säger att hon önskar att hon var någon annan, på någon annan plats. Här klickar det och eftersom Erika har guldkort tar hon med sej fyra av deltagarna på lyxhotell. Här lever de ut sina drömmar, minglar och tömmer minibarer och när det är dags att checka ut är vilsenheten så stor att de tar taxi till nästa hotell.
Total ärlighet råder och ingen skröplighet är för liten för att komma upp i ljuset. Här försvinner barriärer som klass och kön, banden stärks. Men hur länge skall denna flykt hålla?

Se de här filmerna för närvaron, frågeställningarna, och för att det är filmer att gå och klura på efteråt. Hos skådespelarna vilar vi tryggt. Lisa Langseth har skrivit manus till båda filmerna.
/Annika

Reservera filmerna i bibliotekets katalog
Fotot på Lisa Langseth från Resume.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar