måndag 8 september 2014

Inuti ett genis huvud

Det blir lätt missförstånd runt Colin. Han gillar inte när någon rör vid honom, vill inte gärna se någon i ögonen och tolkar saker bokstavligt. Men Colin har ett extremt bra minne, han är logisk och grips inte av irrelevanta känslor. Han är också väldigt duktig på att undersöka saker och därmed bra på att lösa gåtor. Det är ingen tillfällighet att hans idol är Sherlock Holmes, den störste detektiven någonsin.

Colin vet att han uppfattas som egen och försöker så gott det går att anpassa sig. Bland annat har han en fusklapp med ansiktsuttryck för att på det sättet försöka förstå människor runt omkring. Colin är fjorton år och ska börja i High School, många känner honom sedan tidigare men det finns de på skolan som nosar upp hans egenheter och gör livet surt för honom från dag ett. En av dem är plågoanden Wayne.

På lunchen brinner ett skott av inne skolans matsal. Colin bevittnar allt och är den som blir minst rädd av alla, upptagen som han är av att fånga in alla detaljer och iaktta alla inblandade. Wayne får skulden men det är något som polisen förbiser och Colin bestämmer sig för att reda upp saker och ting om det så innebär att rentvå Wayne. Och här börjar det bli spännande.

Händelsen vänder upp-och-ner på Colins inrutade liv, trots all otrygghet vill han verkligen gå till botten med hur en pistol kunde komma in i skolan.

Ni som sett HighSchool-filmer kommer att hitta alla kända stereotyper, märkligt att det fortfarande är så gångbart. Här finns nörden, stränga rektorn, drottningen, buset, de ordentliga. Själv har jag mest utbyte av Colins vardag, jag får helt andra insikter i hur det kan tänkas vara att ha Aspergers syndrom.

I huvudet på Colin Fisher är ingen deppbok, Ashley Miller och Zack Stentz skriver roligt och drastiskt, det märks ganska tydligt att de är vana att skriva för film. Att gestalta ett utanförskap är att balansera på en mer eller mindre slak lina. Men balansen upprätthålls med förståelse, från båda sidor, och med humor. Det skall tilläggas att eftersom Colin vill gå på djupet med hur saker och ting fungerar sker detta med förklarande fotnoter om allt mellan himmel och jord boken igenom.

Annika

Reservera Colin Fischer i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar