torsdag 31 juli 2014

En mörderska bland oss

Islands glesbefolkade landsbygd. En mörderska döms till döden och väntar på sin avrättning. Först i ett förråd utan fönster, i kyla och utan att kunna hålla sig ren. Sedan tvingas en familj ta hand om henne. Kan de ha en mörderska sovande hos sig. Kanske hon mördar dem alla! Hon möts av avsky, rädsla och misstro. En ung präst ska vara hennes själasörjare och för honom berättar hon om sitt liv – för att han frågar. Folket i gården är ofrivilliga lyssnare under den tid prästen och Agnes tvingas sitta inne och samtala.

Det är vansinnigt fasinerande att ta del av Agnes berättelse och av hur livet faktiskt var för människorna som levde på Islands landsbygd i början av 1800-talet. Det handlar om vardagsslitet på gården, relationer inom familj och med pigor och drängar. Relationerna till grannarna, avundsjuka, kärlek och hat. Agnes har funnits i verkligheten och medverkar i ett brutalt dubbelmord 1829 och avrättas 1830.

Den som blir nyfiken på Agnes och vill skriva om hur hennes liv kunde tett sig är Hanna Kent. Inte klingar det isländskt direkt och hon är från Australien. Hanna Kent har varit utbytesstudent på ön och det var då hon fick höra om Agnes. Debutboken En mörderska bland oss lyckas hon riktigt bra med. Väl värd att läsa.

/Liselott
Boken på bibliotekets webbsida.

torsdag 24 juli 2014

Ny norsk författare

Att välja en vinnare eller nominerade av något litterärt pris ger en möjligheten att upptäck nya författare. Därför reserverade jag boken Jakthundarna av norske författaren Jørn Lier Horst. Horst vann priset Glasnyckeln 2013. Jag har googlat internet men tyvärr inte hittat så mycket info om priset. Så istället tills vad boken handlar om.

William Wisting jagas av både tidningarna, tv och internutredarna. Han var ansvarig för en utredning där det nu finns misstankar om att någon fejkat med bevisningen för att sätta dit en man. En man som i så fall dömts för ett brott han inte begått nämligen kidnappning och mord på en ung kvinna. För att rentvå sig och för att förstå vad som egentligen hänt och vem av hans kollegor som skulle kunna göra något sådant startar Wisting sin egna utredning i hemlighet. Till sin hjälp får han sin dotter som arbetar som kriminalreporter på en av tidigare nämnda tidningar. Ska de lyckas? Samtidigt försvinner ännu en ung kvinna hänger det ihop med Wistings fall?


Oj vad bra den var. Jag rekommenderar den verkligen. Detta var den första av hans böcker som översatts till svenska. Men det finns åtta tidigare på norska. Hoppas det översätts några fler till svenska så jag kan läsa dem.
/Liselott

fredag 4 juli 2014

Sommarläsning med Tove Jansson

En titel som Sommarboken väcker både förväntningar och skepsis. Sommaren som begrepp är ju svårt laddat för oss som tvingas vara mer eller mindre inomhus i sju månader. Men Tove Janssons Sommarboken har skäl för sig. Sophia och hennes farmor tillbringar sommaren på en ö i finländska skärgården, tar dagen som den kommer, finner storheten i det lilla, låter varandra vara och är ändå tillsammans. En ljuvlig bok. Tove Jansson skrev för både gammal och ung.

För dig som särskilt gillar Muminfamiljen finns Jenny Jägerfelds intressanta artikel i senaste numret av tidskriften Modern psykologi 2014:5: Mumin på divanen. Jenny Jägerfeld är förutom författare också psykolog och här får Mårran, Lilla My, Snusmumriken och pappan var sin stund på analyssoffan. Jägerfeld synar även boken Pappan och havet och berättelsen Det osynliga barnet i sömmarna. Allt är inte vad det verkar, en aning fördjupning när den är som bäst.

Om du är sugen på att läsa Pappan och havet så finns fortfarande möjligheten att göra det tillsammans med Lena Andersson, Philip Teir och Marie Lundström på SRs poddradio Pappan och havet. I tre avsnitt betar de av boken och du som inte redan lyssnat har verkligen något att se fram emot.

Ännu mer om Pappan och havet och andra favoriter finns att läsa i Litteraturmagazinets tema om Tove Jansson.

Det har genom åren kommit ut flera böcker om Tove Jansson, du hittar dem på vår hylla för biografier. Senast utkommen är Tuula Karjalajnens Tove Jansson : arbeta och älska. I den här recensionen av Elise Karlsson kan du läsa mer om boken och om tillkomsten av Muminböckerna.

Konstnären, illustratören och författaren Tove Jansson (1914-2001) skulle fyllt hundra år nu i år, hennes böcker har utkommit på 49 språk i 53 länder.
/Annika

Foto: Reino Loppinen - http://www.latimes.com/media/photo/2008-04/38210902.jpg

Böcker nämnda i texten som du kan reservera i bibliotekets katalog
Sommarboken
Det osynliga barnet
Pappan och havet
Tove Jansson : arbeta och älska
Tidskriften Modern Psykologitisdag 1 juli 2014

Maktkamp plus poddtips

Att komma ny till en ny högstadieklass är inte lätt. I klassen är grupperna satta och maktfördelningen etablerad. Där finns en solklar drottning med sina följeslagare, där finns de tysta, de få som pluggar och så klassens clown. In kommer Blenda. Visst upplever hon obehag och blickar men hon är inte den som ger sig och blir undanskuffad. Hon vill bryta drottning Hedvigs makt och knyter till sig några som fått nog av mobbningen och maktmissbruket i klassen.

Maria Nygrens bok Fjärde riket handlar alltså om makt och maktkamp. Som en följd av obalansen i klassen dyker fenomen som utstötning, hämd- och och revanschlusta upp. Det är här som bokens titel får sin förklaring. Blenda manipulerar men maskerar sitt syfte som att hon vill något gott.
Fjärde riket anspelar på den fortsättning som Hitler trodde var möjlig efter Det Tredje Riket, det som vi idag förknippar med nazityskland. Blenda använder sig utav Hitlers taktik när hon vill bryta Hedvigs makt. Men när väl det är gjort har hon svårt att hantera fortsättningen, att inte själv bli en som utövar makt på ett felaktigt sätt - att manipulera.
Maria Nygren har skrivit en ungdomsbok på ett tema som vi som läste Flugornas herre, i skolan för evigheter sedan, känner igen. Drar mig också till minnes ett sociologiskt experiment i amerikansk collagemiljö 1967; The third wave som sedemera blev filmen The wave. Här måste också nämnas den mycket välgjorda tyska filmen Die Welle som anspelar på experimentet men ur ett tyskt perspektiv. Filmerna vill diskutera var gränserna går för övertramp och när det går för långt.

Du som vill läsa fler fängslande ungdomsböcker kan få tips i poddbloggen Allt vi säger är sant.  I varje avsnitt diskuterar och snackas det om en rejäl hög med böcker. Varje avsnitt är ungefär 30 min och varje gång talas det om olika teman. Det kan vara paranormalt, syskon, sociala medier (Fjärde riket nämns till exempel i avsnittet om sociala medier). Bakom bloggen/podden finns författaren Lisa Bjärbo, journalisten Per Bengtsson och ett gäng med ungdomar. Mycket hörvärt!

/Annika