tisdag 13 januari 2015

Mördarens apa

En uppseendeväckande boktitel som sannerligen kräver sin förklaring. Låt oss börja. När människoapan Sally Jones misstänks vara inblandad i ett slagsmål och i försvinnandet av en sjöman blir det spännande. Allt händer i gången tid när tempot var ett annat, man kommunicerar med brev, ångfartyg tuffar omkring på våra hav och hamnstäderna fylls av sjömän från jordens alla hörn.

I Lissabon tvingas gorillan Sally Jones gömma sig bland vindskupor och takåsar när ryktet om det hemska brottet tar fart. Hon är helt oskyldig men olycklig eftersom hon är efterlyst som Mördarens apa. Hennes vän kapten Koskela grips och anklagas för dråp. Att rentvå kaptenen blir absolut nödvändigt. Tack vare goda människor och sin hantverksskicklighet far Sally Jones vidare ut i världen på jakt efter den man som försvann den där ödesdigra natten. Sally Jones med vänner är bergsäkra på att han lever.

Det blir en färd från skumma gränder till exotiska palats, från bolmande ångbåtar i väst till vådliga flygfärder med en självöverskattande maharadja i öst. Snikna figurer känner sig hotade av apan, andra sträcker ut sin hand. Thrillertråden tätnar efterhand. Ibland verkar det hopplöst men mitt i eländet finns det förtröstan. Det var lite om handlingen. Men boken går inte att beskriva utan de nostalgiskt tidsfärgade och detaljerade illustrationerna. Jag hade gärna sett än fler av dem.

När det gäller stämningen och bilderna kan jag inte låta bli att associera till Jan Lööfs mekaniska finurligheter som finns i hans bilderböcker och i filmerna om Skrotnisse. En annan inspiratör jag anar mej till är äventyraren Tintin. Illustrationerna är gjorda av författaren Jakob Wegelius.

Mördarens apa av Jakob Wegelius är en fristående fortsättning på Legenden om Sally Jones. Båda har tilldelats Augustpriset för barn & ungdomar. Mördarens apa tror jag är en utmärkt högläsningsbok för hela familjen.
/Annika

Reservera Mördarens apa i bibliotekets katalog
Reservera Legenden om Sally Jones i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar