tisdag 27 januari 2015

Mrs Sinclairs resväska

Härligt att en bok handlar om en helt vanlig kvinna. Inte spektakulärt snygg, briljant och inte heller det motsatta. Roberta jobbar i en bokhandel som säljer både nya och gamla böcker. Hon kan inte låta bli att spara på det som hon hittar i gamla böcker hon ställer ut till försäljning.  Nästan varje kapitel om Roberta inleds med ett upphittat meddelande eller brev. Vilken bok det hittades i och vad som hände med den.

Men Roberta har en del att fundera över. Är hon särskilt lycklig? Ett slentrianmässig förhållande med en gift man, en pappa som är sjuk och farmor som bor på ett boende. Tryggheten har Roberta i sitt arbete i bokhandeln och sina kollegor. Men när hon sorterar farmors böcker hittar Roberta ett brev från farfar till farmor. Farfar Jan skriver att han inte kan förlåta Dorothea (Robertas farmor) för det hon gör, det finns ingen heder i det, hon kommer att förlora sin själ. Han såg fram emot att dela resten av sitt liv med henne, att det skulle gifta sig, men nu går det inte.

Brevet sätter Robertas värld i gungning och väcker frågor hon vill ha svar på. Var farmor och farfar aldrig gifta? Brevet är skrivet efter att farmor sagt farfar dött. Det stämmer inte med den verklighet hon känner. Men hur frågar man en döende pappa om saker som kanske gör honom orolig. Än värre, hur frågar man en farmor om det förflutna när hon inte ens minns Roberta …

Omväxlande följer vi farmors berättelse och Robertas. Jag bara måste fortsätta läsa kapitel efter kapitel så jag får reda på hur det går för dem. Louise Walters har lyckats väl med sin bok Mrs Sinclairs resväska. En skildring av hur livet kan vara utifrån de val man gör.

/Liselott

Mrs Sinclairs resväska i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar