lördag 7 mars 2015

Otrygg hamn

Det börjar som en vanlig polisutryckning till ett förmodat dråp. Fast den här gången har kommissarie
Mick Kennedy fått en färsking på halsen, Richie. Kennedy är den mest renommerade polisutredaren i Dublin. Prickfri och framgångsrik har han både beundrande och avundsjuka blickar på sig.

I ilfart bär det norrut mot kusten och Broken Harbour. Under den ekonomiska boomen växte det upp villaområden som svampar ur jorden på Irland. Nu har recessionen hunnit ikapp och det är inte vackert det som möter polisparet. Ett jättelikt spöklikt område med husskelett vid en vacker kustremsa. En del hus är beboeliga men annars gapar halvfärdiga hus emot dem och vägarna är knappt körbara. Men familjen Spains hus är ett undantag. Där är det ombonat och ordnat. Tills de kommer in där en förfärlig scen möter dem.

Jag ska inte gå in på de blodiga och våldsamma detaljerna eller intrigen. Kriminalhistorien glider över mot thriller ju längre handlingen framskrider. Allt är inte vad det synes vara och ju mer "Scorcher" och Richie borrar sig in i dramat öppnar sig nya oväntade skikt. Det gör det också hos kommissarien som har ett mycket sårbart förhållande till platsen Broken Harbour. Hans minnen gör sig ytterligare påminda av att hans sköra syster dyker upp. Allt detta plus sömnbristen får mig att undra, hur länge ska Scorcher hålla? Trots att alla inblandade försöker så gott de kan blir det ändå fel. Här får också banker, den ekonomiska politiken och byggbolag en rejäl känga. Om de ekonomiska förutsättningarna dras undan för människor krackelerar tillvaron och förfärliga saker kan hända.

Otrygg hamn av Tana French är skriven i ett furiöst tempo, stundtals andlöst och spänningen skruvas åt oväntade håll.

Detta är fjärde boken i en serie om poliserna i Dublin. Tana French har vunnit flera priser för sina kriminalromaner, även för denna.
Annika

Reservera Otrygg hamn i bibliotekets katalog


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar