tisdag 31 mars 2015

Den haltande detektiven

Nu är han här igen, den haltande privatdetektiven Cormoran Strike. Det har gått ganska bra på sista tiden, uppdragen har rullat in mycket tack vare att han blivit ett hett namn sedan förra fallet med den kända modellen Lula Landry. Det är nästan så att han inte hinner med alla ärenden men ska Cormoran ha råd att ha kvar sin duktiga sekreterare Robin får han ligga i. Fast han börjar tröttna på att bevaka män och kvinnor vars svartsjuka respektive vill få svart på vitt om otrohet och andra lögner.
Så en dag sitter en mycket alldaglig dam i besökssoffan. Hon ser lite tilltufsad ut när hon berättar att hennes man inte dykt upp på en vecka. Att hon inte anmält försvinnandet beror på att hennes excentriske man, som är författare, har försvunnit till och från tidigare. Cormoran granskar mrs Leonora Quine och inser att hon antagligen inte kan betala något större arvode men han får en stark känsla av att här gömmer sig något större än bara en bortspungen make. Så startar sökandet efter Owen Quine.

Det visar sig att Owen är en minst sagt provokativ författare. Han har retat upp större delen av bekantskapskretsen och vad värre är, hela förlagsvärlden. En gång var han ett stort författarnamn men det går inte att leva på gamla lagrar hur länge som helst så familjen Quine har det knapert. Cormoran ger sig in ut i Londons förlagsvärld för mer information och möts av människor vars stora nöje är att skvallra och baktala varandra, särskilt om de är konkurrenter. Här får han höra talas om Quines senaste manus som om det hittas lär reta upp folk än mer. Silvermasken kommer bokstavligen att klä av Londons förlagskändisar och deras författare.

Titeln Silvermasken syftar på hur silkestråden kommer till. Silkesmasken Bombyx mori kokas för att trådarna skall lösgöras. Owen Quines senaste manus heter Bombyx mori. Kan detta manus vara orsaken till att Quine är spårlöst försvunnen?

Det är Harry Potters mamma JK Rowling som skrivit under pseudonymen Robert Galbraith. Det var aldrig meningen att pseudonymen skulle avslöjas, men det kröp fram skvallervägen.
Advokatkontoret som inte kunde hålla tyst blev stämda. Kanske gav detta idé till Silvermasken?

Nu finns alltså två böcker om Cormoran Strike på svenska. I England håller BBC som bäst på att starta filminspelningen av serien.  Här kan du läsa mer om Robert Galbraith.
/Annika

Reservera Silkesmasken på Ronneby bibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar