torsdag 23 april 2015

Hönan som drömde om att flyga

När jag först läste titeln på Hönan som drömde om att flyga, så tänkte jag att den handlar om frihetslängtan, och det gör den. Men denna till formatet lilla bok handlar också om så mycket mer, föräldraskap, vänskap och livets olika villkor.

Värphönan har givit sig själv namnet Knopp efter akaciaträdens vackra knoppar. Knoppar som hon ser från sin bur där hon varje dag sitter och värper ägg. Ägg som hon aldrig får ruva, nej inte ens känna på. Knopp har två drömmar eller egentligen tre. Det första är att få leva fritt på gården med de andra djuren, att få ruva ett ägg och kläcka fram en kyckling och så att kunna flyga.

Så en dag kan hon inte värpa längre. Då blir hon utgallrad och slängd i en skottkärra men Knopp är inte död. Plötsligt tar hennes liv en ny vändning, mycket händer och några av hennes drömmar ser ut att uppfyllas. Slutet på boken (som jag naturligtvis inte tänker berätta) är så fantastiskt, ja i mina ögon helt underbart. Precis som hela denna ljuvliga lilla bok skriven av Sun-Mi Hwang

/Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar