onsdag 6 maj 2015

Meningen med jobbet

Stephan Mendel-Enk är en favorit sedan jag läste boken Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet, som var en ögonöppnare. Tyckte om hans analysförmåga och annorlunda infallsvinklar. Hans förra bok Tre apor handlade om en ung killes uppväxt i en judisk familj i Göteborg på 80-talet. Och nu har han tagit sig an arbetslivet, trodde jag av titeln att döma, Meningen med jobbet - noveller. Förväntningar fanns alltså, dessutom står det humortexter på omslaget. Men förväntningarna kommer lite på skam. Det är en salig blandning av texter, ofta skruvade. Jag kastas omilt mellan småabsurda scener om både arbete och relationer. Mendel- Enk vrider och knuffar på invanda föreställningar och kombinerar hej vilt. Eller vad sägs om en militant mattant som som har snudd på världsrykte vars livsuppgift blivit att spana efter det riktiga namnet på rätten biff Stroganoff?

Noveller och noveller förresten. Vissa känns mer som krönikor en del skulle göra sig bra som stand-up, raljerande som de är. Mendel-Enk driver också med de kulturer som kan utvecklas i en tjänstemannamiljö, även kravet på att kunna kommunicera, inklusive olika undertexter. Den självbespeglande medelklassen får sig också en rejäl släng av sleven. Det är urbant och sarkastiskt som texten om kulturjournalistens vedermödor. Här kan vi verkligen snacka om i-landsproblem.

En del av texterna i novellsamlingen Meningen med jobbet handlar verkligen om vissa arbetsplatser idag och vad vi gör där, också hur osynliga strukturer påverkar oss. Men det verkar mer som om Stephan Mendel-Enk velat syna den moderna medelålders människan i sömmarna och den miljö hon befinner sig i än själva arbetsplatserna. Ibland är det kul, ibland bara ansträngt. Lite besviken är jag allt.

/Annika

Reservera Meningen med jobbet i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar