lördag 14 november 2015

Ett förbud mot mord

Det är så härligt att börja läsa vissa böcker. När jag läser är det som att träffa en kär gammal vän, trots att jag inte läst mer än de första raderna. Louise Penny lyckas förmedla den känslan när hon skriver sina böcker. Den första på svenska kom 2012 och jag bloggade om den. Sedan följde två till i ganska rask takt. Men nu har det varit tyst sedan 2013 så jag blev extra glad när en ny bok översatts till svenska, Ett förbud mot mord

Hon håller kvar vid sin stil. Där persongalleriet och deras egenheter är minst lika viktigt som mordgåtan. Miljön är den mysiga småstaden och dess gilla gång (eller i detta fallet vildmarken) långt ifrån storstadshetsen.


Kommissarie Gamache och hans fru firar bröllopsdagen på det vanliga stället. Ett hotell vid en sjö i vildmarken, med härlig stämning, omtänksam personal och mycket god mat. De laddar batterierna för ytterligare ett år. Denna gång befinner sig även familjen Finney på hotellet. Åldriga modern med sin andra make och för en gång skull alla hennes tre barn med familj (varav paret Gamache känner två i sällskapet väldigt väl). Men det är ingen lycklig familj som återförenas. Snarare tvärtom, de förstår att med några få ord sätta piken där den smärtar mest. Snart är en av dem död… Gamache får avbryta sin semester och utreda vad som hänt. Han gör det på sitt alldeles egna sätt. God hjälp har han av sina kollegor.

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar