onsdag 27 januari 2016

Glaskroppar - början på en trilogi

Glaskroppar – Svart melankoli av Erik Axl Sund
Runt om i landet tar ungdomar livet av sig. Många av dem på väldigt makabra, utstuderade sätt. Ungdomarna bor i de flesta fall vitt åtskilda och verkar inte ha någonting direkt gemensamt, i alla fall inte som det ser ut till att börja med. 
När det inom loppet av bara någon månad skett flera självmord i Stockholmstrakten får kriminalkommissarie Jens Hurtig i uppgift att utreda dessa förbryllande och hemska händelser. Det han upptäcker är att alla dessa ungdomar, från alla delar av landet, har lyssnat på kassettband när de tagit livet av sig.
Någon, som kallar sig för Hunger, skickar dessa kassettband till ungdomarna som sedan tar sina liv medan de lyssnar till musiken på dem.
Vem eller vilka är Hunger, varför skickar Hunger kassetter till dessa ungdomar och varför tar de livet av sig till inspelningarna?

Glaskroppar har ett stort persongalleri som man följer genom berättelsen och tror sig lära känna, till dess att fler hemligheter flyter upp till ytan. Ju längre in i boken man kommer desto tätare blir intrigerna och tillslut litar man inte riktigt på någon utav karaktärerna. En vet inte hur det ska sluta förrän det slutar och jag gillade boken. Den var mörk, otäck, höll ett högt tempo och var väldigt spännande.


Författarna har tidigare skrivit trilogin Viktoria Bergmans svaghet (Kråkflickan, Hungerelden och Phytians anvisningar), även Svart melankoli ska tydligen bli en trilogi men än så länge finns bara Glaskroppar. Vilket inte är så bara. 

/Caroline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar