onsdag 13 januari 2016

Vakna!

Anna Hopes debut Vakna är en engagerande berättelse som börjar med något som jag tror är ett mysterium som ska lösas. Är det en deckare jag fått tag på? Det är två år sedan kriget tog slut. Platsen är Frankrike och en överste beordrar två soldater att följa med honom. De kör genom natten ut till slagfälten och börjar gå. Med sig har de varsin spade.

Parallellt med den skildringen följer vi tre kvinnor i London.  Alla så klart påverkade av kriget men på väldigt olika sätt. Alla tre fast i sitt. Kan deras liv förändras, vill de ens förändra det. Det är starkt och det är bra. Jag följer bara kvinnorna i fem dagar men jag har större förståelse för krigets verkningar när boken är slut. Det är två unga kvinnor Hettie och Evelyn. Hettie tvingas ta rollen som försörjare för sin mor och bror. Brodern är så påverkad av kriget att han inte kan arbeta. Som dansinstuktris tjänar Hettie inte så mycket att hon kan leva som hon skulle önska. Så träffar hon en man på en nattklubb... Evelyn sörjer sin älskade som dog i kriget. Han finns ständigt med henne. Det mesta i hennes liv går på rutin. Hennes mor tycker hon är bitter och hennes bror att hon ska vara gladare. Vad har de för rätt att säga hur hon ska vara! Slutligen är det Ada som väntar på att hennes son Michel ska komma hem från fronten. Hon kan inte tro att han är borta för alltid. Nu tycker hon sig åter se honom framför sig på gatan. Men hennes förhoppningar tär på äktenskapet. Tre kvinnor fast i sitt – kan de och vill de vakna?

Jag gillade den här boken mycket. Det är ingen feelgood där det blir superbra på slutet utan känns äkta. Det finns gott om utrymme för reflektion och eftertanke.

/Liselott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar