onsdag 2 mars 2016

The Trip: En film om mat, livskriser och imitationer.

I The Trip får vi äntligen se duon Steve Coogan och Rob Brydon återförenas. För er som inte är insatta i brittisk humor så är de båda komikerna väl kända i sitt hemland, både med stand-up, som programledare i till exempel Would I Lie To You (Brydon) och med TV-serier som Mid Morning Matters with Alan Partridge (Coogan).

Filmen är egentligen bara en nedklippt TV-serie och ska jag vara helt ärlig så är jag glad att jag såg filmen istället för serien. Det är en bra film, men det märks att den innehåller en hel del improvisation.

Framför allt så är den ärlig. Även om filmen inte handlar om Coogans och Brydons egentliga liv, utan snarare är en möjlig alternativ samtidsåskådning, så får i alla fall jag intrycket att de båda komikerna investerat en hel del av sig själva i projektet.

Det finns gott om tillfällen när jag skrattade rakt ut, och vid ett par tillfällen var jag tvungen att gå ifrån filmen (min skäms-kudde är för liten). Men det finns också tillfällen när den nakna desperationen i en livskris gör att man vrider sig obekvämt i fåtöljen och nästan får svårt att fortsätta titta.

Skillnaderna i Brydons kärleksfulla äktenskap och Coogans kraschade förhållande blir alltmer tydligt ju längre filmen går, och det är just detta som verkligen håller mig fast i handlingen. Jag lånade hem filmen för att jag älskar brittisk komedi, men jag tar med mig något helt annat än två timmars skratt från den här föreställningen.

Det måste dock poängteras att filmen blir lite krystad emellanåt, manuset är till stor del improviserat och det märks. Men jag tror också att det är därför som de tunga känslorna lyser igenom så tydligt.
Det är svårt att improvisera reaktioner.


/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar