onsdag 23 mars 2016

Tredje principen


Det finns väldigt många bra ungdomsböcker. Och ingen har väl kunnat undgå dystopiernas framfart i utgivningen både bland vuxen- och barnutgivningen. Jag tycker det är extra roligt när någon serie utspelar sig i Sverige. Tidigare har jag bloggat om Mats Wahls Ryttarna. Nu har jag läst författaren Anna Jakobsson Lund och hennes bok Tredje principen.
Det är en framtid där det mesta kapsejsat och ingen vet vad demokrati är. Istället är kontroll nyckelordet. Tre ungdomar tvingas samarbeta. Levi vars syster tillfångatagits och Ava och Leymah som båda arbetar för samma motståndsrörelse som systern. De båda tjejerna har övernaturliga förmågor som är användbara i kampen. Det handlar inte om att skicka blixtrar och eld utan om att använda sitt sinne för att påverka folk alternativt läsa deras tankar. Dessa tre tvingas ta sig från det som en gång var Danmark, passera Öresund och ta sig norrut i Sverige. Att överleva hela vägen för att kunna genomföra sin plan, söka stöd längs vägen hos bekanta och lita till dem och varandra är nödvändigt. Men de är förföljda och eftersökta av någon som inte vill att de ska komma fram. Vilka kan de egentligen lita på? Kan de ens lita på varandra?
Det är en välkomponerad story och ett scenario som inte känns allt för konstruerat. Spännande hela vägen! Detta är den första i en trilogi och författaren håller på att avsluta den tredje delen nu. Jag ser fram emot att få läsa andra boken i serien som också finns att låna på biblioteket!
/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar