torsdag 9 juni 2016

Lyckliga människor läser och dricker kaffe

Diane driver ett bokhandelskafé som heter Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Just nu är hon varken lycklig eller läsande. Diane sörjer sin femåriga dotter och make som dog i en bilolycka. Men hon har en som tar hand om henne, Félix, hennes omtänksamme men påstridiga anställde i kaféet. Till slut står han inte ut med att hon använder sin lägenhet som bunker och vägrar att ta del av omvärlden. Hans plan är en resa som verkar inkludera party och solsemester. Det låter fruktansvärt i Dianes öron. Istället lyckas hon ta ett eget beslut och hyr en stuga på Irländska landsbygden på obestämd tid. Kanske kan hon få sörja ifred där utan Félix påträngande omsorger. 

Från Paris till en ödslig strand blir ett rejält miljöombyte. Hade det inte varit för den oartiga, stela och avvisande grannen kunde Diane varit hyfsat nöjd med sin tillvaro. Hon beblandar sig inte mer än nödvändigt med lokalbefolkningen. Men den där grannen han irriterar henne något så makalöst och verkar där till ganska arg… Som läsare anar jag att det här kan bli intressant! Och det blir det. Invecklat, känslosamt och härligt mysigt. Jag småfnissar åt deras ordväxlingar. 

Det var en riktigt go och härlig bok Agnès Martin-Lugand skrivit. Den rymmer Dianes bottenlösa sorg men också en möjlig väg ut ur sorgen och tillbaka till livet. Boken heter just Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Bara titeln gjorde sitt till att jag såklart måste låna hem den. 

/Liselott 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar