onsdag 21 december 2016

Peter May: Entry island

Peter May är tillbaka med en ny bok. Fristående från de övriga i Lewistriologin. Men även här använder han sig av samma berättarteknik och varvar nutid och historia. I nutid kriminalpolis Sime Mackenzie som utreder mordet på en man ute på en ö utanför Canadas kust. Troligen är mannens hustru mördaren men Sime vill inte tro det. Kan inte tro det för på något sätt känner han igen hustrun. Hon är otroligt välbekant. Minnen han förträngt väcks till liv. Samtidigt kämpar han själv. Sover inte om nätterna sedan hans sambo (och arbetskamrat) lämnade honom. Sliten i brist på sömn försöker han tillsammans med sina kollegor klargöra vad som hänt i det ensliga huset på ön. Det går inte bra.

Den historiska delen av berättelsen utspelar sig på en av öarna utanför Skottlands kust. Här möts den fattige pojken och flickan från herrgården och blir kära. Det är hungersnöd och pojkens och hans familj och vänner kämpar för rätten att bo kvar i den by där de sedan generationer bott. Flickans far är den som vill driva bort pojken och övriga i byn så klart ställer det allt på sin spets. Tvångsfördrivning hotar att skilja dem åt. Det är tillräckligt spännande och intressant för att skriva en egen bok om. Men nu varvas historia och nutid och blir berättelsen Entry Island: där ödet väntar

May skriver återigen en bok som är svår att lägga ifrån sig. Där en spännande kriminalhistoria varvas med livet på öarna och naturkrafterna. Mycket bra!


/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar