onsdag 14 december 2016

Utan dig av Pernilla Alm

Pernilla Alm, en ny författarbekantskap för mig, som onekligen gav mersmak. Utan dig är författarens andra skönlitterära verk, men känns inte som sådan – å andra sidan förefaller hon vara en synnerligen skrivande person; både krönikor, noveller och en debattbok har hon bakom sig. Och här har hon tagit sig an ett både svårt och tabubelagt ämne, men gör det både nyanserat och lyhört.

Det är livet kring Mikaela vi får följa – hur hon träffar sitt livs kärlek, klättraren Thomas, och därefter deras planer för den gemensamma framtiden som ligger vid deras fötter. Bokstavligen - tills den dag allt vänds på ända och Thomas faller handlöst under en klättring. Han faller så oerhört illa att ingen vet om han kommer att vakna upp ur medvetslösheten, eller i vilket skick han då kommer att vara i. Mikaela faller givetvis ner i ett stort, svart hål – hon vakar vid hans sida dag ut och dag in, varken tänker eller känner, hon lever i ett totalt vacuum medan livet fortgår utanför fönstret. Hon blir dock efter några månader, mot sin vilja, övertalad av en väninna att följa med på en weekendtrip till Barcelona, för lite avkoppling och distans, vilket gör henne oerhört gott. Tills hon plötsligt på flygplatsen på väg tillbaka till Sverige får en plötslig, känslomässig kollaps – hon vänder springande tillbaka, kan inte åka hem till det som inte längre är hennes liv. För det finns ju inte kvar! Av livet med Thomas finns bara ett skal kvar, vad blir det för framtid utav det?

Hon kapar alla band med Sverige och stannar kvar i Barcelona, hankar sig fram hjälpligt, mår fruktansvärt dåligt, men finner slutligen en väg framåt. Och en ny kärlek. Men hans fru rycktes bort ifrån honom i en bilolycka, så hur ska han reagera på det totalt förbjudna hon har gjort – att lämna sin blivande man när han blev ett hjälplöst kolli? Hon bävar för att berätta om sin stora, svarta hemlighet, men kan han verkligen fortsätta älska henne när han vet vad hon är kapabel till? Vad står ”i nöd och lust” för egentligen?

Stort och svårt, men oerhört snyggt skildrat – här finns inga rätt eller fel, bara svåra beslut, ångest som dryper ur sidorna… men också förståelse och medkänsla kring alla inblandade, som ser det hela ur sina egna vinklar. Läsvärt och tänkvärt!


/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar