fredag 17 mars 2017

De förlorade minnenas karta av Kim Fay

Jag har alltid gillat läsa böcker om kvinnor som vågar gå sin egen väg och göra saker som inte förväntas av dem. Det här är en bok som verkligen stämmer på det.

Huvudpersonen Irene Blum jobbar på Brookemuseet med att bygga upp deras samlingar, speciellt historiska föremål från Asien. Hon är duktig på sitt jobb och när hennes chef går i pension förväntar hon sig att få tjänsten. Boken utspelar sig 1925 och det är otänkbart att en kvinna ska få en så betydande tjänst och istället tillsätts en man med mindre erfarenhet. Irene säger i vrede upp sig och bestämmer sig för att söka efter en bortglömd skatt i khmerernas rike i Kambodja.

Det är en äventyrshistoria i historisk miljö och man följer hennes resa både geografiskt och själsligt. Det är inte nervkittlande spännande men boken är händelserik och man vill gärna läsa vidare för att se hur det ska gå.

Jag kan inte mycket om Kambodja och det är intressant att få inblick i en kultur man inte känner till. Det är dessutom en udda samling människor som ger sig ut i djungeln för att hitta en gömd skatt. Alla deltagarna har ett eget skäl till att följa med på resan och det uppstår en rivalitet om vilken som ska nå sitt mål först.
Det här är en bok jag stark rekommenderar.


/Anneli


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar