måndag 27 mars 2017

Flykten av Jesús Carrasco

Torkan har utmärglat landskapet, folk flyr byar och gårdar. De som är kvar har det svårt och fattigt. En pojke ligger i en grop. Gömmer sig och väntar på tillfället att smyga sig bort, fly från något så hemskt att vi inte får veta vad. Men en man (förutom fadern) fyller honom med fasa och det är tillsyningsmannen. Pojken är förberedd men inser inte hur det är ute på den slätt han flyr över. Solen gassar om dagarna, snart är vattnet och maten slut. På håll ser han en eld. Han måste fram dit. Få tag på mat och vatten men vill den som håller elden vid liv ge honom det? Eller måste han stjäla? 

Vid brasan möter han herden. Inget lätt möte. Osäkerhet och rädsla styr pojken. Men snart är de på väg tillsammans för pojken har ännu inte kommit tillräckligt långt för att tillsyningsmannen ska sluta leta. Ska pojken lyckas?

Åh det är så mycket smärta, vanmakt, rädsla, kamp och överlevnadsvilja i denna bok. Men samtidigt finner jag något vackert i den. Det torra heta landskapet och relationen mellan pojken och herden.  Det är ingen lång berättelse men den rymmer mycket. Särskilt tvivel för både pojken och mig som läsare. Hur ska det egentligen gå! Ibland får jag lägga undan boken för det är så hemskt. En debut av spanska författaren Jesús Carrasco som är väl värd att läsa.

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar