lördag 29 juli 2017

Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk

Ibland kan oplanerad semesterläsning ge mersmak, och så var verkligen fallet här. Länge har jag tänkt att jag borde läsa något av Zweigbergks vuxenromaner och slumpen avgjorde just denna titel från 2013. Synnerligen välskrivet, med suverän fingertoppskänsla för olika perspektiv på hur människor uppfattar varandra och varandras handlingar – och här handlar det framför allt om syskonrelationer.

Det är berättelsen om de tre systrarna Astrid, Sandra och Lena och deras sista sommar i treenighet. Tre systrar som lever väsensskilda liv, har synnerligen komplicerade förhållanden till varandra, och avundas och fördömer varandra i ett aldrig sinande flöde. Till Astrids äldste sons student dyker pojkens biologiska pappa upp, mannen som vände upp och ned på Astrids liv och drömmar när han i småbarnsåren bara stack ifrån alltihop. Detta möte vänder än en gång upp och ned på precis allt i Astrids liv – men även andras. Sandra äktenskap och dansrörelse står på ruinens brant och hon vet inte hur eller hur länge hon ska kunna rodda runt både liv och verksamhet utan stöd. Och lillasyster Lena har mitt i alltihop fått ett ödesmättat cancerbesked. Deras mamma borde kanske vara spindeln i nätet, men riktigt så fungerar inte familjen – snarare blir hon en ganska anonym sambandscentral och allt som händer döttrarna under sommaren speglas snarare genom systrarnas ögon.

Inte helt oväntat ter sig både nuet och det förflutna oerhört olika ur respektives perspektiv och det är det här växelvisa berättandet som gör boken så intressant, så mitt-i-prick, hur man ser på ett syskons agerande utifrån sina egna kritiska ögon och utgångspunkt. Tänk att kritiken alltid ska ligga så nära till hands… Men under allt finns trots allt någon form av kärlek och kanske förlåtelse. Och framför allt vägar ut och vägar framåt. Även för självupptagna, vilsna kvinnor. Mycket läsvärt och berörande!


/Tuija

Beställ boken på biblioteket hemsida. Finns även som e-bok, ljudbok och i stor stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar