lördag 19 augusti 2017

Utan dina andetag av Karin Aspenström

Resedrömmar, framtidsdrömmar, ensamhet i tvåsamheten och det mänskliga velandet… hur vill man ha sitt liv, egentligen..? Ja, det sammanfattar kort Aspenströms nya roman som skildrar Evelyns och Eriks förhållande under den två månader långa drömsemestern de tänkt sig avverka – innan det riktiga livet med bröllop och barn ska ta vid. De är båda drygt trettio, har varit ett par i tio år, har det perfekt och ska leva perfekt. Tänker de. Men som läsare inser man snabbt att här ligger ett antal livslögner begravda. Evelyn har inte slutat äta sina p-piller trots att hon lovat, Eriks dåligmående går ibland överstyr, särskilt när hans livsprojekt – romanen som inget förlag vill publicera – kommer på tal, och ett antal liknande tickande bomber ligger under ytan och pyr. Men under och efter drömresan - kringflackandes i Indien, avslutandes i Himalaya – så ska väl allt falla på plats och bli bra?

Givetvis blir ingenting som de tänkt sig. Osedvanligt naiva och dåligt förberedda verkar de vara, trots sin ålder. Hettan, svetten, skitigheten, fattigdomen – allt frestar hårt på dem från början. Men ytterligare sten på börda utgörs av mötet med den obestämbara Wolfman – killen som lever i det ständiga resandet, som slår följe med dem genom att lyckas dupera Erik som lever upp i hans smickrande sällskap. Slår följe – på deras reskassa! Här drar jag som läsare öronen åt mig… hur naiv får man vara, är detta trovärdigt?… Evelyn irriterar sig i alla fall oerhört på Wolfman, men blir även hon så småningom tjusad av något obestämbart hos honom… och givetvis blir de båda ordentligt utnyttjade och lurade, på olika sätt – vem hade väntat sig något annat?

En smula förutsägbart i vissa avseenden, inte alls i andra – en Asienresa får jag mig till livs i alla fall. Och inser också, för femtioelfte gången, att det aldrig är lätt att leva. Hur mycket man än anstränger sig. Det viktiga är väl kanske dock att man aldrig slutar ställa sig frågan om hur man egentligen vill leva sitt liv… och att man är beredd att omvärdera sina val vid behov… Att läsa om andras dilemman kan vara hälsosamt - allt i den aktuella biblioterapins anda!

/Tuija


Beställ boken på bibliotekets hemsidan. Finns även som e-bok och e-ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar